Underlayment
Underlayment is een stevig plaatmateriaal, ontworpen voor constructieve toepassingen. Deze platen bieden een solide basis voor wanden, vloeren en daken, en zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten en diktes. Ze zijn ontworpen om te presteren onder verschillende omstandigheden, waaronder vochtige omgevingen, dankzij hun watervaste verlijming.
Wat zijn de voordelen van underlayment?
Underlayment biedt verschillende voordelen. Het is stevig en biedt een solide basis voor vloeren, daken en wanden. Bovendien is underlayment isolerend en draagt het bij aan de geluidsisolatie van een ruimte. Afhankelijk van de houtsoort zijn sommige underlayment platen vochtbestendig, wat ze geschikt maakt voor gebruik in vochtige omgevingen. De platen zijn ook gemakkelijk te bewerken, waardoor ze een mooie afwerking mogelijk maken voor meubels en interieurprojecten.
Welke verschillende diktes underlayment zijn er beschikbaar?
De keuze van de dikte van een underlayment plaat speelt een belangrijke rol in de toepasbaarheid en prestatie van het materiaal. De volgende diktes zijn er beschikbaar:
- Underlayment 9 mm: ideaal voor de afwerking van wanden en daken, biedt dit lichtgewicht materiaal een stevige ondergrond met een strakke afwerking.
- Underlayment 12 mm: deze dikte is bij uitstek geschikt voor de betimmering van wanden, waarbij extra stabiliteit vereist is zonder in te leveren op flexibiliteit.
- Underlayment 18 mm: de standaardkeuze voor vloeren en daken, waarbij een optimale balans tussen stevigheid en isolerende eigenschappen belangrijk is.
- Underlayment 21 mm: voor de meest veeleisende constructieve toepassingen, zoals dakbeschot en afdaken, biedt deze dikte maximale duurzaamheid en weerstand tegen doorbuiging.
Naast underlayment platen, omvat ons assortiment ook OSB platen, multiplex, berken betonplex, spaanplaat, en MDF, waardoor je voor elk project het juiste materiaal bij de hand hebt.
Welke soorten underlayment zijn er en waar gebruik je het voor?
Er zijn verschillende soorten underlayment beschikbaar die elk unieke eigenschappen heeft. Zo kun je voor elk project de afweging maken welk underlayment daar het beste bij past. Deze worden onderstaand omschreven:
Soort underlayment |
Beschrijving |
Toepassing |
Topfloor |
Vuren underlayment met een kwalitatief goed, strak uiterlijk. Rechte platen die gemakkelijk in elkaar schuiven. Licht van gewicht en zeer stabiel. |
Geschikt voor diverse constructieve toepassingen binnen. Gemakkelijk te verwerken voor strakke afwerkingen. |
Radiata floor |
Radiata pine platen met een nagenoeg foutvrije dekfineer. |
Ideaal voor binnen toepassingen waar een nagenoeg perfecte afwerking vereist is. |
Brazifloor |
Pine constructieplaten bedoeld voor toepassing binnen of tijdelijk buiten. Eenvoudig uiterlijk, niet altijd 100% vlak. |
Aanbevolen voor zowel binnen als tijdelijke buitenprojecten waarbij de esthetiek minder van belang is. |
Tebofloor |
Grenen plaatmateriaal is stabiel en zeer sterk. |
Geschikt voor toepassingen binnen of voor tijdelijk buiten gebruik, biedt extra stevigheid en stabiliteit. |
De platen worden veelal gebruikt als vloerplaten op bijvoorbeeld zolders en vlieringen. Heb je hulp nodig bij het leggen van een underlayment vloer? Lees dan ons artikel over underlayment vloer leggen.
Hoe onderhoud je underlayment?
Underlayment heeft weinig onderhoud nodig, maar om de levensduur te maximaliseren is het belangrijk om vochtexposure te beperken, vooral bij buiten gebruik. Fins underlayment zijn vochtbestendig, maar niet volledig waterdicht. Voor buitengebruik is het raadzaam om de platen te behandelen met een vochtwerende laag, zoals lak, of ze onder een overkapping te gebruiken.
Underlayment kopen bij PontMeyer
Wil je underlayment aanschaffen bij PontMeyer? Log dan in of registreer je snel in slechts twee stappen voor een account. Daarna kun je direct jouw persoonlijke prijzen in zien en het gewenste underlaymentselecteren. Abonneer je ook op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle acties.
Heb je vragen over ons aanbod of iets anders? Onze klantenservice staat elke werkdag van 07:00 tot 17:00 uur voor je klaar. Natuurlijk kun je ook altijd terecht in een van onze 48 vestigingen.