text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

DUURZAME ALTERNATIEVEN

Duurzame isolatieproducten

Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van hernieuwbare, biobased grondstoffen. Voorbeelden zijn vlas, klei, stro en hooi. Vaak zijn die materialen dus beter voor het milieu dan de materialen van uitputtelijke grondstoffen of mineralen. De leveranciers waarmee we werken zetten allemaal hun eigen stappen op de duurzaamheidsladder. En zo ontstaan er steeds meer productverbeteringen (natuurlijk bindmiddel bijvoorbeeld) en duurzame services. Zoals de inzameling van restmateriaal en snijafval door de leverancier voor hergebruik of recycledoeleinden.
​​​​​​​

Isovlas-20161128-14-kopie_11zon.webp

Isovlas

De natuur als inspiratie Wie zoekt naar duurzame, slimme bouwisolatie-oplossingen komt al gauw uit bij Isovlas, producent van een natuurlijk isolatiemateriaal in de vorm van vlas. Isovlas is marktleider in de ontwikkeling en productie van deze biobased isolatieproducten. En bij PontMeyer zijn we gespecialiseerd in de oplossingen die Isovlas biedt.

De grootste milieuvoordelen van Isovlas:
  • Het is kort cyclisch hernieuwbaar en herwinbaar
  • Gemaakt van milieuvriendelijke vezel
  • Haalt en slaat CO2 op uit de atmosfeer
  • Is van nature temperatuur- en vochtregulerend
  • Bevat geen schadelijke stofdeeltjes
  • Voor nieuwbouw en bestaande bouw

Voor nieuwbouw en bestaande bouw
Het vlas met al zijn unieke eigenschappen is door Isovlas verwerkt in hoogwaardige producten, zoals bouwisolatie, dampopen, dakelementen en na-isolatie. De producten van Isovlas zijn bedoeld voor condensvrij isoleren van binnen en buiten en verkrijgbaar in: Reno Interieur, Reno TG Elegant en Reno Exterieur. Het gebruik van Isovlas kent geen grenzen en is geschikt voor nieuwbouw, renovatie, woningbouw en utiliteitsbouw.

Al meer dan 80 jaar
De bouwisolatie van onze leverancier Isovlas vinkt veel duurzaamheidshokjes af. Het is: biobased, duurzaam, gemaakt van natuurlijke vlasvezel, CO2-neutraal, natuurlijk vocht- en temperatuurregulerend, sterk geluidwerend en het past in de cradle to cradle-gedachte. Ook gaat het lang mee, omdat het niet rot of verweerd. Ondanks dat het helemaal aansluit bij de huidige duurzaamheidsstandaarden, is Isoleren met vlas is al meer dan 80 jaar een bewezen succes.
 

rockwool-rockcycle.jpg
   

Rockwool

Oneindig recyclen met steenwol

Isoleren met steenwol is zoals je misschien wel weet bijzonder duurzaam. Steenwol is gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, een onuitputtelijke grondstof. Verder draagt het bij aan CO2-reductie en is het volledig en oneindig recyclebaar. Het maakt niet uit hoe vaak je steenwol ook recyclet, de kwaliteit blijft hetzelfde als oorspronkelijk. Onze leverancier Rockwool weet dit als geen onder en investeert hier aan de lopende band in.

(Her)nieuw(d) uit de fabriek

Steenwol kan keer op keer gerecycled worden tot nieuwe steenwol. Een belangrijk aspect van het circulaire kringloopmodel. Sinds 1992 heeft Rockwool een eigen recyclefabriek voor steenwol. De nieuwe steenwolproducten die worden gemaakt van de steenwolresten uit de eigen fabriek en van de bouwplaats bestaan voor tot wel 50% uit gerecyclede grondstof.

Rockcycle: bijdragen aan een circulaire economie

Rockwool heeft zelf een speciale service opgezet om het jou als bouwspecialist ook makkelijker te maken steenwol te recyclen. Onder de naam ‘Rockcycle’ helpt Rockwool je bij de inzameling van steenwolresten van de bouwplaats en nemen ze de verdere logistieke afhandeling voor hun rekening. Zo kunnen we samen de kringloop sluiten. Kom eens langs in een van onze vestigingen of bel ons met je vragen.
 

Knauf Insulation

Grote duurzame innovaties sinds 2009

Onze leverancier Knauf deelt onze ideeën over een duurzamere (bouw)wereld en heeft in haar eigen duurzaamheidsstrategie natuurlijke materialen, CO2-reductie, een gezonde leefomgeving en recycling centraal staan. De eerste grote stap op het gebied van duurzaamheid zette Knauf Insulation in 2009 met de introductie van een 100% natuurlijk bindmiddel, ook vandaag staat duurzaamheid aan de basis bij alles wat deze producent van isolatiemateriaal doet.

Circulair bouwmateriaal

Het glaswol van Knauf Insulation wordt gemaakt van 80% gerecycled glas, de rest is zand. In de basis is glaswol dus een circulair bouwmateriaal. Het kan worden gerecycled en hergebruikt omdat het isolatiemateriaal niet wordt verlijmd bij de verwerking en omdat het materiaal niet veroudert. Ook binnen het productieproces van andere Knaufs-producten, zoals houtwolplaten, wordt steeds meer gerecycled.

De recycleClub

In 2019 introduceerde Knauf Insulation de RecycleClub. Het bedrijf haalt houten pallets met KI-markering vanaf 50 stuks gratis bij jou op. De pallets worden gesorteerd voor hergebruik of reparatie en recycling. Ook snijafval van glaswol neemt Knauf retour voor recycling of hergebruik voor andere producten. Prefab houtbouwers kunnen dit snijafval met een balenpers comprimeren. Sinds maart 2022 investeert Knauf Insulation fors in een project waarbij ook glaswol uit sloop- of renovatieprojecten op grotere schaal kan worden gerecycled.

Ecose: 100% natuurlijk en jeukvrij(!)

Een stapje terug in de tijd ontwikkelde Knauf Insulation in 2009 glaswol met een bindmiddel zónder veelgebruikte chemicaliën als formaldehyde, fenolen en acrylaten. Knauf bracht het 100% natuurlijke bindmiddel op de markt onder de naam Ecose® Technology en was daarmee de eerste isolatiefabrikant die de de hoogste erkenning van Eurofins ontving: Indoor Air Quality Gold. Dankzij Ecose Technology is glaswol van Knauf Insulation geurloos, stofarm en jeukvrij. En dat laatste is voor jou als bouwspecialist natuurlijk een groot extra voordeel.

Minder energieverbruik, schonere lucht

In het productieproces van het bindmiddel Ecose Technology wordt 70% minder energie verbruikt dan bij de vervaardiging van een traditioneel bindmiddel. Door het ontbreken van chemische bestanddelen worden er geen vluchtige organische stoffen (voc’s) uitgestoten. De Eurofins Gold- -certificering bij dit product garandeert de hoogste norm voor een gezonde binnenluchtkwaliteit.
 

Faay-VP70-toepassing_11zon.webp

FAAY

Duurzame wanden
Voor duurzame en milieuvriendelijke scheidingswanden moeten we bij onze leverancier Faay zijn. De scheidingswanden die zij produceren hebben een massieve kern van vlas. Goed voor het milieu, omdat deze kern CO2 absorbeert. Verder wordt bij de productie, verwerking, het onderhoud én het recyclen van dit materiaal zuinig omgesprongen met water en energie.

Laagste MKI-waarde
Een MKI-waarde (milieukostenindicator) maakt inzichtelijk of een product duurzaam wordt geproduceerd. Het vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro's. Faay heeft naar eigen zeggen met € 1,42 per m2 de laagste MKI-waarde in de markt. Dat is te danken aan het feit dat de wandproducent de afgelopen jaren de eigen milieu-impact flink wist te verminderen. Ook staken ze veel tijd in een LCA, om zo de levenscyclus van producten en activiteiten in beeld te brengen.

Circulaire wereldprimeur
Faay geeft (als eerste ter wereld) een terugnamegarantie voor de circulaire vlaskern wand. De gipsbeplating en vlaskern worden na de retourgang gescheiden. De gipsplaat wordt daarbij hergebruikt voor nieuwe gipsplaten. Het vrijkomende vlas wordt verpulverd en krijgt een nieuw leven als spaanplaat. Op termijn wil Faay het ingezamelde vlas zelf gaan hergebruiken voor nieuwe vlaswanden.

Insus-19_11zon.webp

InSus circulaire PIR-isolatieplaten

Onze leverancier InSus recyclet PIR en PUR-sandwich-panelen uit bouw-, sloop-, montage- en productieafval. Zij scheiden alle materiaal fracties door een ingenieus proces. De staal en aluminium resten worden verzameld en geschikt gemaakt voor hergebruik. De vrijkomende drijfgassen worden 100% afgevangen, (H)Cfk’s worden opgeslagen en door derden onschadelijk gemaakt. Pentaangas wordt teruggebracht in het productieproces. Ook de PIR en PUR resten worden, afhankelijk van zuiverheid en verontreinigingen, teruggebracht naar grondstoffen die weer worden ingezet bij de productie van nieuwe PIR-isolatieplaten. Dit is uniek in de wereld en vindt allemaal onder één dak plaats in de moderne fabriek van InSus in Duiven.

Toepassing PIR-Isolatieplaten
PIR-isolatie wordt veel gebruikt voor het isoleren van gebouwen. PIR-isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde, zorgen voor weinig warmteverlies en zijn daardoor een uiterst efficiënt isolatiemateriaal. Een PIR-isolatieplaat kan worden toegepast op verschillende plaatsen in een gebouw zoals het dak, de vloer en de muren.

De voordelen van InSus PIR-isolatieplaten

  • Meer duurzaamheid tegen een concurrerende prijs (LCA, NMD, MKI)
  • Hoogwaardig product, lambdawaarde 0,022 W/m. K
  • Uniek recycleproces met enorme CO2-reductie
  • Breed assortiment, maatwerk op verzoek mogelijk
  • Veel producten uit voorraad leverbaar