text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

VERANTWOORDE PRODUCTEN

Circulaire producten

De bouwsector zet in z’n totaliteit grote stappen om meer circulair te worden. Dat moest ook wel, want onze sector staat bekend om het grote gebruik van fossiele grondstoffen en hoge afvalproductie. Circulair bouwen gaat over gebouwontwerp én de (her)productie van bouwmaterialen. Je kunt niet circulair bouwen zonder circulaire materialen, omgekeerd heb je niks aan circulaire materialen als het niet wordt gebruikt. Het blijft een uitdaging, maar we werken samen met onze leveranciers en de pioniers van de circulaire economie hard en intensief aan duurzame oplossingen die een circulaire economie ten goede komen.

Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden per product.

Insus-19_11zon.webp

InSus circulaire PIR-isolatieplaten

Onze leverancier InSus recyclet PIR en PUR-sandwich-panelen uit bouw-, sloop-, montage- en productieafval. Zij scheiden alle materiaal fracties door een ingenieus proces. De staal en aluminium resten worden verzameld en geschikt gemaakt voor hergebruik. De vrijkomende drijfgassen worden 100% afgevangen, (H)Cfk’s worden opgeslagen en door derden onschadelijk gemaakt. Pentaangas wordt teruggebracht in het productieproces. Ook de PIR en PUR resten worden, afhankelijk van zuiverheid en verontreinigingen, teruggebracht naar grondstoffen die weer worden ingezet bij de productie van nieuwe PIR-isolatieplaten. Dit is uniek in de wereld en vindt allemaal onder één dak plaats in de moderne fabriek van InSus in Duiven.

Toepassing PIR-Isolatieplaten
PIR-isolatie wordt veel gebruikt voor het isoleren van gebouwen. PIR-isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde, zorgen voor weinig warmteverlies en zijn daardoor een uiterst efficiënt isolatiemateriaal. Een PIR-isolatieplaat kan worden toegepast op verschillende plaatsen in een gebouw zoals het dak, de vloer en de muren.

De voordelen van InSus PIR-isolatieplaten

  • Meer duurzaamheid tegen een concurrerende prijs (LCA, NMD, MKI)
  • Hoogwaardig product, lambdawaarde 0,022 W/m. K
  • Uniek recycleproces met enorme CO2-reductie
  • Breed assortiment, maatwerk op verzoek mogelijk
  • Veel producten uit voorraad leverbaar
Demontage-dakramen-VELUX-take-back-service-5-_11zon.webp

Velux

Velux ziet graag dat zijn CO2-voetafdruk zo minimaal mogelijk is. Dat proberen ze te bereiken met verschillende maatregelen en initiatieven.

Take-back

De fabrieken van Velux zijn extreem duurzaam. Met bewuste keuzes in grondstofgebruik draagt de producent van dakramen actief bij aan een circulaire economie. Een perfect voorbeeld is de Take-back actie die Velux gestart is. In één transport worden nieuwe dakramen met circulaire eigenschappen afgeleverd en oude dakramen van hetzelfde merk opgehaald.

Recycling als werkvoorziening

De ingeleverde Velux-dakramen worden getransporteerd en gedemonteerd tot nieuwe monostromen. De belangrijkste grondstofstromen zijn glas, hout, aluminium en kunststof. Deze worden zo hoogwaardig mogelijk gerecycled in speciale demontagebedrijven. Dat kunnen bedrijven zijn die onder de Wet sociale werkvoorziening (WSW) vallen of waar de reïntegratie van gedetineerden centraal staat.

Dakraam van reclaimed hout

We bieden van Velux ook dakramen aan van reclaimed hout, de circulaire oplossing voor elk duurzaam bouwproject. Voor dit dakraam is 100% hergebruikt hout, toegepast. Dat betekent dat bij de vervaardiging van dit dakraam 30% minder aan nieuwe grondstoffen wordt gebruikt. Heb je interesse in de circulaire oplossingen van Velux? Kom eens langs in een van onze vestigingen of bel ons met je vragen.
 

rockwool-r.ockcycle_11zon.webp

ROCKWOOL©

Oneindig recyclen met steenwol
Isoleren met steenwol is zoals je misschien wel weet bijzonder duurzaam. Steenwol is gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, een onuitputtelijke grondstof. Verder draagt het bij aan CO2-reductie en is het volledig en oneindig recyclebaar. Het maakt niet uit hoe vaak je steenwol ook recycled, de kwaliteit blijft hetzelfde als oorspronkelijk. Onze leverancier ROCKWOOL weet dit als geen onder en investeert hier aan de lopende band in.

(Her)nieuw(d) uit de fabriek
Steenwol kan keer op keer gerecycled worden tot nieuwe steenwol. Een belangrijk aspect van het circulaire kringloopmodel. Sinds 1992 heeft ROCKWOOL een eigen recyclefabriek. De nieuwe steenwolproducten die worden gemaakt bestaan voor tot wel 50% uit gerecyclede grondstof.

Rockcycle: bijdragen aan een circulaire economie
ROCKWOOL heeft samen met Renewi de speciale service Rockcycle® opgezet om het jou als bouwspecialist ook makkelijker te maken steenwol te recyclen. De ROCKWOOL Recycling service ‘Rockcycle’ helpt je bij de inzameling van steenwolresten van de bouwplaats en bij de verdere logistieke afhandeling. Zo kunnen we samen de kringloop sluiten. Kom eens langs in een van onze vestigingen of bel ons met je vragen.
 

Faay-VP70-toepassing_11zon.webp

FAAY

Duurzame wanden
Voor duurzame en milieuvriendelijke scheidingswanden moeten we bij onze leverancier Faay zijn. De scheidingswanden die zij produceren hebben een massieve kern van vlas. Goed voor het milieu, omdat deze kern CO2 absorbeert. Verder wordt bij de productie, verwerking, het onderhoud én het recyclen van dit materiaal zuinig omgesprongen met water en energie.

Laagste MKI-waarde
Een MKI-waarde (milieukostenindicator) maakt inzichtelijk of een product duurzaam wordt geproduceerd. Het vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro's. Faay heeft naar eigen zeggen met € 1,42 per m2 de laagste MKI-waarde in de markt. Dat is te danken aan het feit dat de wandproducent de afgelopen jaren de eigen milieu-impact flink wist te verminderen. Ook staken ze veel tijd in een LCA, om zo de levenscyclus van producten en activiteiten in beeld te brengen.

Circulaire wereldprimeur
Faay geeft (als eerste ter wereld) een terugnamegarantie voor de circulaire vlaskern wand. De gipsbeplating en vlaskern worden na de retourgang gescheiden. De gipsplaat wordt daarbij hergebruikt voor nieuwe gipsplaten. Het vrijkomende vlas wordt verpulverd en krijgt een nieuw leven als spaanplaat. Op termijn wil Faay het ingezamelde vlas zelf gaan hergebruiken voor nieuwe vlaswanden.

Gyproc-Nederland-GP-GrootCirculairgips_11zon.webp

Gyproc

Duurzaam bouwen met gips

Ook Gyproc Nederland heeft circulair en duurzaam bouwen hoog op de agenda staan. De producent van gipskartonplaten gebruikt voor de productie uitsluitend karton dat is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Een deel van de platen bevat daarnaast ook gerecycled gipsmateriaal. De Gyproc Regips A bijvoorbeeld. Deze gipskartonplaat bestaat uit gegarandeerd 30% gerecycled gipsmateriaal.

Nieuwe levens, zelfde kwaliteit

Gips heeft van nature aantrekkelijke eigenschappen die circulair en duurzaam bouwen een stuk dichterbij brengen. Gips is namelijk oneindig en volledig recyclebaar. De kwaliteit blijft daarbij constant, hoe vaak het materiaal ook hergebruikt wordt. Nu de mogelijkheden om gips vanuit afvalstromen te recyclen ook nog eens steeds beter worden in Nederland, zijn nieuwe innovaties slechts een kwestie van tijd. Kom eens langs in een van onze vestigingen of bel ons met je vragen.
 

-MG-2562_11zon.webp

Circulair hout

Samen de wereld veranderen

Samen met Beelen NEXT - de innovatietak van Beelen Groep - werken wij intensief aan innovaties die circulair bouwen bevorderen. We hebben al meerdere gezamenlijke, duurzame hoogtepunten op ons naam staan. Circulaire wiggen en piketpalen, gemaakt van hergebruikt hout bijvoorbeeld.

Gecertificeerd vurenhout

De nieuwste innovatie die voortkomt uit onze samenwerking is de volledig gecertificeerde circulaire vuren balk (in afmeting 50x75). Deze balken zijn geschikt voor elk duurzaam bouwproject.

Misschien wist je het al, maar circulair bouwen heeft grote voordelen:

- het is een duurzaam alternatief voor het gebruik van uitputtelijke grondstoffen. - het vermindert de CO2-uitstoot - het kan op termijn financieel voordeel opleveren voor projectontwikkelaars én jouw klanten, zodat ook jij beter kan bouwen met PontMeyer.

Duurzame samewerking

Eind 2018 startten we een projectgroep om nieuwe circulaire mogelijkheden in kaart te brengen. Voor ons was al snel duidelijk dat Beelen als grootste sloopaannemer van Nederland daarin een goede partner zou kunnen zijn. Zodoende produceert Beelen NEXT nieuwe materialen uit sloopafval en leveren wij deze in onze 48 vestigingen. Een mooie stap waarmee we laten zien dat de aannemer niet alleen verantwoordelijk is. Wil je hier graag meer over weten? Kom eens langs in een van onze vestigingen of bel ons met je vragen.