Underlayment vloer leggen in 4 stappen
Underlayment wordt meestal gebruikt als vloerplaat. Het materiaal is namelijk stevig genoeg om een dragende functie te hebben. Underlayment behoort tot de multiplex familie, echter dan wel tegen een lage prijs. Die lagere prijs gaat samen met een mindere kwaliteit dan andere multiplex. Maar de kwaliteit is minder van belang als het als ondervloer wordt gebruikt en niet in het zicht is! Dat maakt underlayment een hele populaire optie als vloerplaat.
Underlayment als vloer
Underlayment bestaat uit 5 fineerlagen die kruislings met elkaar verlijmd zijn. Hierdoor ontstaat een plaat die stevig genoeg is om als vloerplaat te gebruiken. Voor de vloerplaten worden vooral de lichtere platen gebruikt omdat deze beter te verzagen zijn en gemakkelijker te schillen. Wilt u weten hoe u zelf een underlayment als vloer kunt leggen? Lees dan snel verder.
Kwaliteitsnormering van underlayment
De kwaliteit van underlayment wordt vooral bepaald door de manier waarop de fineerlagen met elkaar verlijmd zijn. Om dit duidelijk aan de eindgebruiker aan te geven zijn deze platen getypeerd met verschillende normeringen. De kwaliteitsnormering van underlayment wordt aangeduid met de EN 314-2 normering. Daarachter wordt de klasse aanduiding aangegeven. Hieronder staan deze toegelicht.
- Klasse 1: alleen geschikt voor interieur gebruik
- Klasse 2: kan enigszins beschermd buiten gebruikt worden
- Klasse 3: kan buiten onbeschermd gebruikt worden
Welke soorten underlayment vloerplaten zijn er?
Allereerst is er onderscheid te maken in de dikte van de underlayment vloerplaten. De meest gebruikte dikte is 18mm en de oppervlakte van de plaat is nagenoeg altijd 2440x1220mm. Dan zijn er ook nog platen die een mes en groef hebben, of juist niet.
Welke underlayment diktes zijn geschikt als vloerplaat?
Voor de vloerplaten zijn de meest geschikte diktes 18mm en 21mm. Deze underlayment diktes zijn zeer geschikt voor constructieve doeleinden. Belangrijk element hierin is dat deze diktes ook te verkrijgen zijn in de tong en groef variant waardoor de platen in elkaar zijn te schuiven.
Braziliaanse Pine, Fins vuren en Radiata Pine
Een ander belangrijk verschil in soorten underlayment zit in de kwaliteit. Uiteraard is niet altijd de hoogste kwaliteit nodig en kan voor een minder kwaliteit dus lagere prijs gekozen worden. De kwaliteitsverschillen zitten in de volgende zaken:
- De hardheid van de fineerlagen
- Het fouten gehalte in de plaat
- De stijfheid van de plaat
Zo is er bijvoorbeeld Braziliaanse Pine. Deze is wat minder van kwaliteit dan bijvoorbeeld Fins Vuren. Ook Radiata Pine wat afkomstig is uit Chili is goede kwaliteit underlayment. Bij de platen wordt altijd productinformatie vermeld. Hierin wordt altijd iets aangegeven over de fout vrijheid van de plaat.
Underlayment vloer leggen in 4 stappen
Stap 1. Isolatie aanbrengen
Voordat u de underlayment platen gaat bevestigen heeft u de mogelijkheid om isolatie aan te brengen tussen de balken. Hier kunt u verschillende soorten vloerisolatie voor gebruiken. Bijvoorbeeld Knauf Naturoll.
Stap 2. Uitmeten van de ruimte
Belangrijk is om goed uit te meten alvorens u de platen gaat plaatsen. Voor bijvoorbeeld deurposten kunt u een profielmal gebruiken om zo op de plaat exact de ruimte die nodig is om om de deurpost heen te leggen, uit te tekenen en uit te zagen. Houd wat ruimte over bij de muren. Underlayment kan nog wat werken en bij uitzetten zou de vloer anders bol komen te staan.
Stap 3. Underlayment bevestigen op balken
De vloerplaten van underlayment brengt u dwars op balken aan. Als u platen zonder tong en groef gebruikt, is het belangrijk dat de naden tussen de twee platen ter hoogte van de balken komen. Voor extra stevigheid legt u de platen halfsteens. Wij adviseren om spaanplaatschroeven gebruiken voor het bevestigen van de underlayment platen aan de balken. Het schroefdraad van deze schroeven loopt namelijk tot aan de kop, zodat schroef zich stevig in de plaat vreet.
Stap 4. Underlayment vloer lakken of beitsen
Als u een nieuwe vloer legt, wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Een underlayment vloer lakken of beitsen is dan ook aan te raden als u de levensduur wilt verlengen. Dit doet u door eerst de drie onderlagen te lakken en vervolgens af te ronden met een toplaag. Hiervoor zijn meerdere beitsen toepasbaar. Weten welke soort geschikt is? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment beits.
Underlayment vloer leggen op beton
Een andere mogelijkheid is om underlayment direct te leggen op een betonnen vloer. Het is hierbij wel aan te bevelen om eerst een dampdichte folie aan te brengen. Op deze manier voorkomt u dat optrekkend vocht uit het beton het underlayment aantast.
Kiezen voor een underlayment of OSB vloer?
Voor vloerplaten kan OSB een goed alternatief zijn ten opzichte van underlayment vloerplaten. Redenen om bijvoorbeeld voor OSB platen te kiezen is de prijs. De OSB plaat is vaak goedkoper. Daarnaast is het zo dat ecologisch en op het gebied van milieu OSB een betere keuze is. In plaats van fineerlagen bestaat OSB uit samengeperste houtschilfers. Echter als het uiterlijk een belangrijker rol gaat spelen dan zijn de underlayment vloerplaten een betere keuze. Hierin is veel duidelijker een houtstructuur te herkennen wat bij de meeste veel beter in de smaak valt. Ook is underlayment vaak wat beter bestand tegen vochtige omstandigheden dan OSB. Over het algemeen kan gesteld worden dat OSB veel beter geschikt is voor betonconstructies, zoals wanden. Na het bevestigen van OSB kunnen wanden netjes afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipsplaten en behang.
Andere underlayment toepassingen
Underlayment is veel veelzijdiger dan alleen een ondervloer. Zaken waar het onder andere in wordt toegepast zijn de volgende:
- Daken (dakbeschot)
- Muren
- Bouwschuttingen
- Meubelstukken
Ook al wordt underlayment vooral voor constructieve doeleinden gebruikt is het toch belangrijk om te vermelden dat het ook steeds vaker wordt ingezet voor meubelstukken. Zeker Fins Vuren is hiervoor geschikt en kunt u inrichtingen een mooie minimalistische uitstraling geven. Meubelstukken die vaak van dit materiaal gemaakt worden zijn allerlei soorten kasten, ombouwen en ook in keukens wordt dit materiaal steeds vaker gebruikt. Voor een langere levensduur is het behandelen van underlayment overigens belangrijk. Met een beits of verf is underlayment goed te behandelen en in de gewenste kleur te krijgen. Lees hier verder over het behandelen van underlayment.