text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Plaatmateriaal verwerken

Voor het verwerken van plaatmateriaal zijn een aantal richtlijnen opgesteld waar u rekening mee dient te houden. Op die manier verlengt u de levensduur van het plaatmateriaal en behoudt u de kwaliteit. In dit artikel lopen wij door een aantal richtlijnen heen die belangrijk zijn bij het toepassen van plaatmateriaal. Wilt u meer informatie of wilt u de richtlijnen uitprinten? Lees dan hier ons PDF bestand over de verwerking van beplating.

Ventilatie en dilatatie

Als plaatmateriaal buiten wordt gebruikt, wordt het blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden zoals wind, regen en UV-straling van de zon. Plaatmateriaal zet uit als gevolg van warmte en vocht, en krimpt bij lage temperaturen. Daarom is het zeer belangrijk dat het plaatmateriaal goede ventilatie en dilatatie mogelijkheden heeft. Door middel van dilatatie geeft u het plaatmateriaal de ruimte om uit te kunnen zetten. Dilatatie gaat ook het krimpen van het plaatmateriaal tegen. Daarbij is de tussenruimte nodig om periodiek (schilder) onderhoud te kunnen plegen.

Aan de andere kant zorgt ventilatie voor een verversing van de lucht wat houtrot tegen gaat. Op die manier krijgt het plaatmateriaal een langere levensduur. Dit verschilt per plaatmateriaal. Bij betonplex is dit bijvoorbeeld tien jaar, bij Okoume ligt de levensduur rond de 30 jaar. Ventilatie en dilatatie kunt u aan de hand van onderstaande punten toepassen.

  1. Bevestig een regelwerk achter het plaatmateriaal. Hierdoor zal het materiaal voldoende ruimte hebben om te ventileren. Breng het regelwerk verticaal aan of gebruik een dubbel regelwerk van verticaal achterhout met horizontaal regelwerk. Belangrijk is dat u hiervoor hout gebruikt dat verduurzaamd is of in duurzaamheidsklasse 1 of 2 valt.
  2. ​​​​​​​Het plaatmateriaal dient voldoende ventilatie via de boven- en onderzijde van het geveldeel te krijgen.
  3. Het is belangrijk dat er een tussenruimte van 10mm tussen de platen zit. Door deze dilatatie kunnen de randen van de platen eenvoudig onderhouden worden en hebben ze ruimte om te werken.
  4. Als u rekening wilt houden met dilatatie, dient u de hoekoplossing uit onderstaand figuur toe te passen. Verbindt de panelen nooit in verstek. Hierdoor is er namelijk niet genoeg dilatatie.
​​​​​​​

Bewerken van beplating

Hieronder lopen wij voor u door de diverse plaatmaterialen heen die wij bij PontMeyer in het assortiment hebben. Voor zowel exterieur en interieur heeft u genoeg keuze. Aan de hand van onderstaande informatie, is de keuze in plaatmateriaal passend bij uw klus eenvoudig gemaakt.

Okoume bewerken

Voor exterieur wordt okoume multiplex het meeste gebruikt. Dit plaatmateriaal is watervast en opgebouwd uit meerdere fineerlagen. Okoume is vervaardigd uit verantwoord hardhout en is bij PontMeyer voorzien van het FSC keurmerk. Het okoume plaatmateriaal is onbehandeld te verkrijgen maar ook gegrond. Hierbij zijn beide zijden voorzien van een gladde witte primerlaag die in twee lagen is opgebracht.

Over het algemeen is okoume vrij zacht en elastisch, daarbij is het moeilijk te splijten. U kunt Okoume zowel met de hand als machinaal bewerken. Belangrijk is dat u kiest voor scherp gereedschap, omdat het oppervlak “wollig” is. Wollig betekent dat het houtoppervlak vezelig is. Daarbij wordt uw snijgereedschap snel bot als u okoume zaagt vanwege het kiezelgehalte. Schroeven moet u eerst verzinken. Voordat u de schroeven verzinkt, dient u de plaat te behandelen. Gebruik schroeven die 2,5 keer de dikte van het plaatmateriaal zijn en nagels van drie tot vier keer de plaatdikte. Let op: Schroeven zorgen voor een verkleuring in het hout. Bij ijzeren schroeven ontstaat er een grijs blauwe verkleuring en bij messing schroeven een lichtbruine verkleuring.

Duraprime bewerken

Naast okoume is ook duraprime geliefd als plaatmateriaal. Duraprime is voor dezelfde toepassingen als okoume geschikt en heeft een hoge duurzaamheidsklasse (3). Duraprime is gemaakt van verduurzaamd populieren hout afkomstig uit Europees plantagehout. Daarnaast heeft u 15 jaar garantie op Duraprime. Dit plaatmateriaal is aan beide zijden voorzien van een grondverf laag en het heeft een PEFC keurmerk.

Duraprime is eenvoudig te bewerken, omdat het gemaakt is van populieren hout. Voordat u duraprime gaat verwerken moet u het plaatmateriaal laten acclimatiseren. U kunt duraprime verwerken met normaal gereedschap. Na het zagen moet u de scherpe randen schuren, zodat de randsealer en het verfsysteem beter kunnen hechten. Verder is het belangrijk dat u de randen en schroefgaten twee keer behandelt met triplex sealer om Duraprime te verduurzamen en u het plaatoppervlak ontvet en licht schuurt. Vervolgens dient u de platen zo spoedig mogelijk af te werken (binnen één week), omdat het onbewerkt niet bestand is tegen invloeden van buitenaf. Gebruik hiervoor een dekkend en vochtregulerend verfsysteem.

Multiplex exterieur bewerken

Multiplex exterieur is plaatmateriaal dat eenvoudig te bewerken is. Het materiaal is opgebouwd uit meerdere lagen. U kunt het beste aan de slag gaan met een goed scherp zaagblad. U kunt multiplex exterieur ook frezen met een bovenfrees. Gaat u aan de slag met schroefgaten? Schroefgaten dient u voor te boren met een diameter gelijk aan de steel van de schroef. Vervolgens verzinkt u de schroefkop met een verzink- of soevereinboor. Bij plaatmateriaal dat exterieur wordt toegepast, is het van belang dat de randen en schroefgaten altijd worden behandeld met speciale triplex sealer. Dit voorkomt dat er vocht in het hout trekt. Bent u van plan om het plaatmateriaal te schilderen? In dat geval dient u de hoeken van het multiplex exterieur altijd af te ronden (radius 3), zodat de verf beter kan hechten.

MDF bewerken

In het interieur wordt vaak gebruik gemaakt van MDF platen. Dit plaatmateriaal bestaat uit houtvezels en kunsthars dat samen tot een plaat is geperst. Het materiaal is relatief zacht. Hierdoor is het zeer makkelijk te bewerken. MDF heeft een hoge zuigende werking. Daarom is het belangrijk dat het plaatmateriaal eerst in de grondverf wordt gezet. Zodra dit is opgedroogd kunt u het MDF aflakken in de gewenste kleur.

OSB bewerken

Naast MDF wordt ook OSB veel voor binnentoepassingen gebruikt. Dit is een constructief sterke plaat en is relatief vlak. Bij dit plaatmateriaal zijn verschillende lagen houtsnippers aan elkaar gelijmd met bindmiddel. Daarnaast is OSB stabiel plaatmateriaal. Dit wil zeggen dat het materiaal nauwelijks krimpt en/of uitzet en dat het geen scheuren bevat. Wilt u weten hoe u OSB kunt behandelen? Lees dan ons advies artikel over het verwerken van OSB.

Betonplex bewerken

Betonplex is een plaat waarop een afwerklaag van epoxy is aangebracht. Dit is een watervaste coating. Dit plaatmateriaal wordt vaak gebruikt bij het maken van bekisting voor het storten van beton. De laag van epoxy zorgt ervoor dat betonplex een harde en waterdichte afwerking heeft. Hierdoor leent het zich ook goed voor buitentoepassingen. U kunt het materiaal eenvoudig op maat zagen met een cirkelzaag. Werk daarna de randen en schroefgaten af met een randsealer. Hierdoor voorkomt u dat vocht intrekt op de meest kwetsbare delen van de plaat.

Spaanplaat bewerken

Spaanplaat wordt vaak gebruikt bij het maken van meubelen. Het plaatmateriaal wordt gemaakt van samengeperst hout. Spaanplaat is relatief goedkoop en lijkt veel op OSB en MDF. Het materiaal is stabiel. Het materiaal werkt nauwelijks waardoor het handmatig of machinaal eenvoudig te bewerken is. Bij PontMeyer kunt u naast onbehandeld spaanplaat ook gemelamineerd spaanplaat verkrijgen.

Underlayment verwerken

Ook underlayment wordt veel binnen gebruikt. Het is een plaatmateriaal dat bestaat uit diverse houtlagen die met elkaar zijn verlijmd. Hierdoor is underlayment zeer sterk en stabiel. Toch is het materiaal eenvoudig te verwerken. Sommige underlayment platen beschikken over een tand-en-groefverbinding, waardoor u deze makkelijk aan elkaar kunt leggen. U kunt underlayment zagen met een cirkelzaag zagen en afwerken met transparante lak. Wanneer u gebruik maakt van schroeven is het belangrijk dat u deze eerst voorboort. Doet u dit niet, dan zal het fineer splijten en/of afbrokkelen. Bij PontMeyer kunt u underlayment verkrijgen met milieucertificaat FSC en PEFC. Daarnaast kunt u het materiaal ook krijgen met een brandvertragende behandeling. Wilt u weten hoe u underlayment kunt verwerken? Lees dan ons artikel over het behandelen van underlayment.

Plaatmateriaal verwerken met PontMeyer

Gaat u plaatmateriaal verwerken met een decoupeerzaag of een andere zaag? Bij PontMeyer bent u aan het juiste adres. Wij hebben verschillende zagen en multiplex platen in ons assortiment voor deze klus. Maak eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan. Heeft u vragen over ons assortiment of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder!