Vurenhout behandelen voor buiten
Vurenhout is een enorm populaire houtsoort in Nederland. Op het eerste gezicht heeft deze houtsoort alles mee: je kunt het relatief goedkoop aanschaffen, het is goed te bewerken en het heeft een sterke structuur. Toch kleven er ook nadelen aan vurenhout: het is namelijk niet de meest duurzame houtsoort. Gelukkig kun je de levensduur van vurenhout verlengen door het de juiste behandeling te geven. Na deze behandeling kun je het hout ook met een gerust hart voor buitentoepassingen gebruiken. Wil je weten wat de eigenschappen zijn van vuren, voor welke toepassingen je deze houtsoort kunt gebruiken en op welke manieren je vurenhout kunt behandelen? Je leest het allemaal in dit artikel.
Wat is vurenhout?
Vurenhout is een zeer bekende naaldhoutsoort die veel wordt gebruikt in Nederland. Sterker nog: het is zelfs de meest verkochte en gebruikte houtsoort van Nederland. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar, een boom uit de dennenfamilie, die bij de meeste mensen vooral bekend is als kerstboom. De officiële naam van de fijnspar is Picea abies. Deze boom komt veel voor in Noord-Europa, Midden-Europa, Rusland en de Baltische staten. In Nederland wordt het meeste vurenhout dan ook uit deze gebieden geïmporteerd. Vurenhout is licht van kleur en is voorzien van een fijne nerf. Wanneer vurenhout enige tijd wordt blootgesteld aan de zon, kan het hout wat verkleuren naar een geelbruine tint.
Vurenhout is relatief goedkoop, licht van gewicht, sterk en gemakkelijk te bewerken. Je kunt het hout eenvoudig schroeven, zagen, spijkeren, schuren, schaven, verlijmen, schilderen en beitsen. Vanwege de lichte kleur van vuren kun je het bovendien gemakkelijk verven en transparant beitsen. Een nadeel van vurenhout is echter dat het niet zo duurzaam is. Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Als je vurenhout buiten wilt gebruiken, zul je het hout moeten behandelen. Hiermee maak je het hout geschikt voor buitentoepassingen en verleng je de levensduur. Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar. Met de juiste behandeling kun je deze levensduur verlengen tot (ongeveer) vijftien jaar. Wil je liever vurenhout kopen dat al behandeld is? Kies dan voor geïmpregneerd vurenhout.Voor welke toepassingen kun je vurenhout gebruiken?
Vurenhout kun je voor vele toepassingen gebruiken, zowel binnen als buiten. In de bouw is deze houtsoort erg populair. Je kunt vurenhout daar gebruiken voor diverse toepassingen tijdens nieuwbouw- en renovatieprojecten. Denk aan toepassingen zoals trappen, deuren, binnendeurkozijnen, regelwerk, bekisting en kapconstructies. Verder wordt vuren vaak binnen gebruikt voor het maken van magazijnstellingen, meubels en plafond- en wandbetimmeringen. Ben je van plan om vurenhout buiten te gebruiken? Geef het hout dan altijd de juiste behandeling, waarover je hieronder meer leest.
Let op: vurenhout kan gaan werken. Zorg er daarom altijd voor dat je de hartzijde van het vurenhout aan de binnenzijde van de constructie plaatst. Dit om het schotelen van de planken zoveel mogelijk tot een minimum te beperken."
Gebruik onbehandeld vurenhout niet voor toepassingen in de grond. Wanneer deze houtsoort in wisselend contact staat met vocht, zal het hout (zelfs geïmpregneerd vuren) snel aangetast worden. Liggende vurenhouten onderdelen, zoals vloeren of dorpels, zult u extra goed moeten beschermen tegen vocht. Breng ze niet in contact met de grond en behandel ze extra vaak en grondig. Gebruik voor het maken van een terras geen onbehandeld vurenhout, maar liever douglas hout (droge toepassing), hardhout of composiet vlonderplanken.
Op welke manieren kun je vurenhout behandelen voor buiten?
Wanneer je vurenhout buiten wilt gebruiken, is het noodzakelijk dat je het hout behandelt. Op deze manier breng je een vochtwerende laag aan op het vurenhout, zodat het beter beschermd is tegen houtrot, schimmels en algen. Na behandeling verleng je de levensduur van het hout en kun je dus langer van je vurenhout genieten. Je kunt vurenhout behandelen op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor een behandeling met olie, beits of verf (lak). Iedere behandeling heeft zo zijn voor- en nadelen. Bij de ene behandeling blijft de natuurlijke uitstraling van het hout bijvoorbeeld beter zichtbaar, terwijl bij de andere behandeling het hout langer beschermd wordt. De keuze voor het behandelen met een olie, beits of verf zal dus afhangen van hetgeen je belangrijk vindt. Hieronder leggen wij de verschillen tussen de behandelingen uit.
Dit zijn de opties:Optie 1: Vurenhout behandelen met olie
De eerste optie voor het behandelen van vurenhout, is een behandeling met olie. Olie is transparant van kleur, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft. Er is ook olie verkrijgbaar waarmee je juist een kleurtje meegeeft aan het hout. Omdat olie een vrij dun middel is, biedt het echter minder bescherming dan een behandeling met beits of verf. Wanneer je kiest voor oliën, zul je het vurenhout dus vaker moeten impregneren dan nodig is bij gebruik van een beits of verf. Wij raden je aan om de olie jaarlijks opnieuw aan te brengen, zodat jouw vuren goed zijn beschermd tegen weer en wind. Raadpleeg voor de specifieke onderhoudscyclus van de behandeling het etiket van de olie.
Optie 2: Vurenhout behandelen met beits
Je kunt er ook voor kiezen om je vuren te behandelen met een beits. Beits is een dikker middel dan olie en biedt het hout daarom een betere bescherming. Net zoals olie beschermt beits het hout van binnenuit. Wel is het beschermlaagje bij beits beter zichtbaar op het houtoppervlak. Beits is verkrijgbaar in een transparante en dekkende variant. Wil je de natuurlijke uitstraling van het hout zoveel mogelijk behouden? Kies dan voor een transparante beits. Vind je het belangrijk dat het vurenhout zo goed mogelijk wordt beschermd? Dan kun je beter kiezen voor een dekkende beits. Wees je er wel van bewust dat de originele kleur en nerfstructuur van het hout na behandeling met een dekkende beits vaak niet meer zichtbaar zijn. Wanneer je kiest voor beitsen, hoef je het hout minder vaak opnieuw te impregneren dan bij olie het geval is. We raden aan om het hout om de vijf jaar opnieuw te beitsen. Raadpleeg voor de specifieke onderhoudscyclus van de behandeling het etiket van de beits.
Optie 3: Vurenhout behandelen met verf
De laatste manier waarop je jouw vurenhout kunt behandelen, is door het te verven. Wanneer je kiest voor deze behandeling, bied je het hout de beste bescherming. Je hoeft het vurenhout pas weer na ongeveer tien jaar opnieuw te behandelen. Dit maakt deze behandeling niet alleen de meest duurzame optie, maar ook de meest goedkope. Belangrijk is om voor de behandeling van vurenhout te controleren of het hout voldoende gedroogd is. Verf hecht namelijk bijzonder slecht op nat hout. Goed om te weten is dat het vuren bouwhout bij PontMeyer is teruggedroogd. Voor het geïmpregneerde vurenhout geldt dat dit eerst voldoende gedroogd dient te worden. Voordat je begint met verven, zul je eerst een grondverf op het hout moeten aanbrengen. Als je ervoor kiest om vurenhout met verf te behandelen, kun je kiezen uit een matte verf of een glanzende lak. Als je veel waarde hecht aan de originele uitstraling van het vurenhout, kun je beter niet kiezen voor een behandeling met verf. Omdat verf zeer dekkend is, zal de kleur en nerfstructuur van het hout volledig worden afgedekt.