text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Het maken van een thuiskantoor: zo doet u dat!

Nu vele werknemers thuis moeten werken, is de behoefte naar een thuiskantoor hoog. Het creëren van een werkplek thuis kunt u op verschillende manieren doen. Zo kunt u bijvoorbeeld de zolder ombouwen tot thuiswerkplek of een tuinkantoor in een tuinhuisje maken. In dit artikel bespreken wij deze opties zodat u weet hoe u deze klus kunt aanpakken.

Zolder verbouwen tot thuiskantoor
De zolder kan eenvoudig omgebouwd worden tot thuiskantoor. Dit kunt u doen door het plaatsen van een scheidingswand met behulp van gipsplaten. Hierdoor ontstaat er een nieuwe, extra ruimte. Ook kunt u extra verlichting en stopcontacten aanbrengen. Heeft u een plafond van beton? Dan dient u hiervoor wel eerst het plafond te verlagen. Hoe u te werk gaat, behandelen wij in drie stappenplannen:
  • ​​​​​​Het maken van een scheidingswand
  • Het maken van een verlaagd plafond
  • Het monteren van inbouwspotjes​​
Stappenplan voor het maken van een scheidingswand met behulp van gipsplaten
Het plaatsen van een tussenwand is geen lastige klus, zolang u goede voorbereiding treft. In onderstaand stappenplan behandelen wij de traditionele manier van het maken van een scheidingswand, namelijk met behulp van gipsplaten. Er zijn echter nog andere mogelijkheden. In ons artikel over het plaatsen van een scheidingswand vertellen wij welke opties er nog meer zijn en welke het beste bij uw klus past. Voor het plaatsen van een scheidingswand met behulp van gipsplaten heeft u het volgende nodig: Ga vervolgens via onderstaand stappenplan te werk.

Stap 1: Maak een schets voor het houten frame, ofwel de ribben, van de wand.
Zorg ervoor dat deze haaks op de bestaande wand komt te staan. Bepaal ook hoe dik de scheidingswand moet worden.

Stap 2: Zaag de balken op maat.

Stap 3: Plaats deze balken op de vloer op de juiste plek.
Bevestig de balken tegen het plafond en de vloer. Moet u de balken bevestigen in beton? Gebruik dan slagpluggen. Voor hout kunt u schroeven gebruiken. Indien er leidingen onder de vloer lopen kunt u gebruik maken van montagekit.

Stap 4: Markeer op de zojuist aangebrachte balken waar de staanders (de balken die rechtop staan) moeten komen.
Houd hierbij rekening met het deurkozijn. Meet stuk voor stuk de hoogte die nodig is voor de staanders. Vervolgens kunt u de staanders tegen de balken aan bevestigen door schroeven van 80 mm schuin in de balken te schroeven. De staanders moeten strak tussen de vloer- en plafondbalk komen. Zo verzekert u de scheidingswand van stevigheid en kan er geen speling plaatsvinden.

Stap 5: Plaats het deurkozijn. Nu het frame staat, kunt u aan de slag het met deurkozijn. Houd er rekening mee dat u een binnendeurkozijn plaatst. U kunt ook kiezen voor een kozijn-deur-combinatie die wij bij PontMeyer verkopen. Onder deze combinatie valt een kant-en-klaar deurkozijn in een standaardmaat, inclusief de binnendeur. Deze combinatie is tot 30 minuten brandwerend. Schroef de staanders aan het kozijn vast, op deze manier komen de schroeven niet in het zicht.

Stap 6: Plaats boven het deurkozijn de dwarsligger.
Ook deze kunt u vastschroeven aan het kozijn.

Stap 7: Meet voor het plaatsen van de gipsplaten de hoogte van de vloer tot het plafond.
Over de breedte van de gipsplaat tekent u vervolgens de maat af met een winkelhaak.

Stap 8: Gebruik een mesje om de gipsplaat in te snijden.
U kunt deze vervolgens afbreken door hem naar achter te drukken.

Stap 9: Bevestig de op maat gezaagde gipsplaten aan het houten frame.
Begin hierbij in de hoek. Houdt de plaat zo strak mogelijk tegen het plafond aan en plaats vervolgens met een schroefmachine om de 20-25 cm een schroef. Wilt u de scheidingswand stevig genoeg maken om er dingen aan op te hangen? Plaats dan eerst OSB platen voordat u de gipsplaten bevestigt.

Stap 10: Breng de isolatie aan zodra één kant van de ribben bedekt is met gipsplaten.
Snijd het isolatiemateriaal op maat en plaats het tussen de balken. Dit is ook het moment om eventuele elektrakabels en wandcontactdozen te plaatsen.

Stap 11: Bevestig nu de laatste gipsplaten tegen de balken aan.

De scheidingswand is nu klaar. U kunt deze naar behoefte afwerken zoals het bevestigen van plinten of het verven van de muur.

Stappenplan voor het maken van een verlaagd plafond

Voor het aanbrengen van spotjes in het plafond, kunt u ervoor kiezen om een verlaagd plafond te maken. Dit moet u sowieso doen indien het plafond gemaakt is van beton. Beton is namelijk te hard om gaten in te maken. Voor het maken van een verlaagd plafond heeft u de volgende benodigdheden nodig:
  • Zaag(machine)
  • Boor
  • Waterpas
  • Potlood
  • Duimstok
  • Plamuurmes
  • Glasvezeltape of voegenvuller voor het afwerken van de naden
  • Gipsplaten
  • Gipsplaatschroeven
  • Isolatiemateriaal
  • Rachels (vuren)
  • Pluggen
  • Schroeven
U gaat voor het maken van een verlaagd plafond als volgt te werk:

Stap 1: Maak een houten frame, een rachelwerk.

Gipsplaten of plafondpanelen moeten voor het verlagen van het plafond ergens aan vast worden gemaakt. Dit doet u door middel van een rasterwerk, ofwel een rachelwerk. Dit frame van hout bestaat uit rachels waar de gipsplaten aan bevestigt worden. Meet voor het aanbrengen de juiste afstand af.

Stap 2: Bevestig de latten tegen het bestaande plafond.
Houdt 40 cm afstand tussen de latten. Zorg ervoor dat ze recht aan elkaar liggen.

Stap 3: Breng nu de staanders aan.
Meet vanaf de vloer de gewenste hoogte voor het verlaagde plafond. Maak de staanders op maat en bevestig ze aan het lattenwerk. Houdt 60 centimeter afstand aan tussen de staanders. Het isolatiemateriaal zal hier dan precies tussen kunnen liggen.

Stap 4: Breng de muurlatten aan op het houten frame als de staanders zijn bevestigd.
Bevestig deze muurlatten ook aan de muur voor versteviging.

Stap 5: Trek de kabels van de spotjes.
De dikte van de rachels zijn precies dik genoeg om uw kabels aan te bevestigen. Zo kunnen de kabels niet tegen de inbouwspots komen en oververhit raken.

Stap 6: Plaats het isolatiemateriaal in het houten frame.

Stap 7: Breng de gipsplaten aan op het houten frame.
Begin daarbij in de hoek en plaats om de 20-25 cm een schroef.

Stap 8: Werk de naden af.
Dit kunt u doen met het plamuurmes en het opvulmiddel. Zorg ervoor dat de naden eerst stofvrij zijn. Zet het gaasband in de voegen om eventuele scheuren te voorkomen.

Het verlaagde plafond is klaar. Wilt u spotjes aanbrengen? In onderstaand stappenplan vertellen wij u stap voor stap hoe u dit slim aanpakt.

Stappenplan voor het monteren van inbouwspots

Voor het klaren van deze klus heeft u het volgende nodig:
  • Inbouwspots
  • Een spanning tester
  • Een gatenboor (met dezelfde diameter als de spots)
  • Kroonsteentjes
  • Stekkerdoos
  • Halogeendimmer
  • Schroevendraaier
  • Striptang
  • Passer
  • Rolmaat
  • Gatenzaag
Zorg dat u de stroom eraf heeft gehaald, voordat u de inbouwspots gaat aanbrengen.

Stap 1: Bepaal de plaats van de spotjes.
Houd er rekening mee dat spotjes erg warm kunnen worden. U dient dus ongeveer 10 tot 15 cm ruimte tussen de achterkant van het spotje en het plafond over te laten. Plaats de spotjes met 30 cm ertussen.

Stap 2: Bepaal de diameter van de spotjes.
Op basis hiervan kunt u de grootte van de gaten bepalen.

Stap 3: Zaag de gaten in het plafond met een grote gatenboor.

Stap 4: Maak een extra stopcontact aan voordat u het verlaagde plafond dicht maakt. 
Op die manier kunnen de spotjes straks aan hun stroomtoevoer komen en bediend worden met een schakelaar. Dit doet u als volgt: verwijder de stekker van de stekkerdoos. Strip de draden bloot met de striptang en monteer vervolgens met behulp van het kroonsteentje het snoer aan een lichtpunt in de kamer. Zo kunnen ze straks bediend worden.

Stap 5: Sluit de snoertjes van de spotjes aan op een transformator.

Stap 6: Steek de stekker van de transformator in de stekkerdoos die u zojuist gemonteerd heeft.

Stap 7: Trek de snoeren van de spotjes door de transformator heen.
Deze snoertjes kunt u nu aansluiten op de spotjes.

Stap 8: Plaats de spotjes in de gaten die u gemaakt heeft.

Stap 9: Controleer of de spots goed vast zitten.
Belangrijk is dat de spots niet bedekt worden door isolatieplaten vanwege het brandgevaar.

Stap 10: Plaats de lampjes in de spots en schakel de stroom weer aan.
U kunt de spotjes nu gebruiken. Werken de spotjes niet? Ga terug naar stap 1 en loop de stappen rustig een voor een na.

​​​​​​​Een houten tuinkantoor bouwen
Wilt u het thuiskantoor liever niet op zolder? Dan is een tuinkantoor een goede optie. Een tuinhuisje kan eenvoudig getransformeerd worden tot tuinkantoor. Voor het hebben van een tuinhuis is geen vergunning nodig, zolang het maar niet aan het huis zelf vastzit. Een tuinhuis of blokhut heeft natuurlijk wat aanpassingen nodig, zodat er goed gewerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van elektriciteit, goede ventilatie, isolatie, gas en water. Daarnaast is een goede internetverbinding essentieel.

Bij PontMeyer verkopen wij tuinhuisjes met en zonder overkapping. Het bouwen van een huisje in de tuin is een eenvoudige klus. In ons artikel over het bouwen van een tuinhuis leggen wij u stap voor stap uit hoe u te werk kunt gaan.

Voor het isoleren en het aanbrengen van spotjes in het tuinkantoor kunt u de hierboven genoemde stappenplannen voor het maken van een scheidingswand en een verlaagd plafond volgen. Staat het tuinhuis en zijn de wanden geïsoleerd? Dan kunt u beginnen aan de vloer. Een vloer is een belangrijke basis voor het maken van een comfortabele ruimte. Zorg ervoor dat u een goede fundering heeft voor het leggen van een vloer. Met een goede fundering is het tuinkantoor ook beter geïsoleerd en wordt het een fijne plek om te zijn. Bij PontMeyer hebben wij een ruim assortiment om het tuinhuis aan te passen en comfortabel te maken.

Of u nou kiest voor het maken van thuiswerkplek op de zolder of voor het ombouwen van een tuinhuisje tot tuinkantoor, bij PontMeyer helpen wij u graag op weg. Heeft u een vraag over dit artikel of over ons assortiment? Dan kunt u altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met uw klus.