text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Douglas hout behandelen: vier handige tips

Douglas hout is een populaire houtsoort geschikt voor verschillende toepassingen in de tuin, zoals het maken van veranda’s, pergola’s, overkappingen, schuttingen en tuinhuisjes. Ook wordt steeds vaker gekozen voor deze houtsoort bij het maken van tuinmeubelen. De oranjeachtige kleur van dit hout zorgt direct voor een goede sfeer en luxueuze uitstraling van de tuin. Wil je weten hoe je jouw douglas hout in de tuin het beste kunt behandelen, hoe je douglas hout kunt vergrijzen of hoe je jouw douglas hout het beste onderhoudt? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Wat is de levensduur van douglas hout?

Douglas hout is een naaldhout soort die van origine afkomstig is uit Canada, maar komt inmiddels ook binnen Europa voor. De meeste douglasspar bossen staan in Duitsland en Frankrijk. Dit hout wordt veel gebruikt als tuinhout, maar kan ook voor binnen toepassingen worden ingezet. Onbehandeld douglas hout gaat tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven.

TIP! Voorkom houtrot en schimmel door gebruik te maken van een betonpoer. Hierdoor komt het hout niet in aanraking met de grond en verleng je de levensduur aanzienlijk.

Waarom moet je douglas hout behandelen?

In de basis is onbehandeld douglas hout goed bestand tegen droge omstandigheden. De levensduur van het hout wordt aanzienlijk korter als er sprake is van langdurig vochtige omstandigheden. Plaats je het douglas hout in een vochtige omgeving? Dan is het verstandig om het te behandelen, zo:

  • Verleng je de levensduur van het hout
  • Bescherm je het hout tegen krimpen, zwellen, kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht
  • Behoud je de oranje kleur en wordt het natuurlijke vergrijzingsproces tegengegaan
  • Bescherm je het hout tegen UV-straling, vocht, schimmels en houtrot

Hoe behandel je douglas hout?

Zorg ervoor dat je het hout goed schoonmaakt voordat je begint met het oliën, beitsen of verven. Op deze manier is het douglas hout schoon en vetvrij. Is het douglas hout aangetast met algen of groene aanslag? Kies dan voor aanslag- of algenverwijderaars. Is het hout bewerkt met bijvoorbeeld een lak of verf? Kies dan voor een dieptereiniger. Hiermee verwijder je de laagjes oude verf of olie van het hout.

Er zijn vervolgens drie mogelijkheden om douglas hout te behandelen met: olie, beits of verf. Daarnaast kun je het hout ook vergrijzen door vergrijzingsmiddel toe te passen. Ook dit noemen wij een vorm van bewerken. We lichten hieronder de vier opties toe:

  1. Douglas hout oliën
  2. Douglas hout beitsen
  3. Douglas hout verven
  4. Douglas hout vergrijzen
1_11zon.webp

Optie 1. Douglas hout oliën

Olie remt de vergrijzing van douglas hout, beschermt het tegen uv-straling en voorkomt dat groene aanslag of alg zich aan het hout hecht. Het creëert een natuurlijke afwerking. Door het hout met olie te behandelen wordt de houtnerf geaccentueerd. De olie laat geen film achter en trekt diep in het hout. Er zijn twee soorten olie:

  • Transparante olie
  • Transparante kleur olie

Een transparante kleur olie beschermt het hout het beste en heeft slechts om de twee à drie jaar onderhoud nodig. Een kleurloze olie moet ieder jaar opnieuw aangebracht worden. Tip: Bij PontMeyer verkopen wij speciale douglas hout olie, waarmee je douglas hout kunt behandelen. Wil je een extra goed resultaat bereiken? Schuur het hout dan eerst op met schuurpapier met een korrel tussen de 100 en 160 mm. Breng de olie vervolgens aan op het hout met een brede kwast.

douglas-hout-behandelen-3_11zon.webp

Optie 2. Douglas hout beitsen

Het beitsen van het douglas hout beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het douglas wordt verlengd en dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt. Naast kleurloze beits kun je er ook voor kiezen om het hout zwart te beitsen. Breng dan, na het schuren, zwarte beits aan. Je kunt in principe alle buitenbeitsen gebruiken zodat je een mooie zwarte plank creëert, waarbij de nerven zichtbaar blijven en het een natuurlijke uitstraling behoudt.

Wij raden je aan om te kiezen voor standaard beits op waterbasis als je zo veel mogelijk de originele kleur wilt behouden. Houd er verder rekening mee dat er in beits altijd pigment vermengd zit, waardoor de originele kleur iets zal afwijken. Standaard beits op waterbasis is semi-dekkend, waardoor de nerven van het hout zichtbaar blijven. Het beitsen dien je iedere zes tot acht jaar te herhalen. Houd er rekening mee om eerst het hout te impregneren voor je het gaat beitsen.

douglas-hout-behandelen-2_11zon.webp

Optie 3. Douglas hout verven

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het douglas hout een heel andere, dekkende kleur wilt geven. Dit is de meest duurzame, oftewel meest langdurige, optie. Wij raden je aan hiervoor een dekkende douglas hout verf aan te schaffen. Met standaard verf loopt je namelijk het risico dat de verf snel afbladdert. Voordat je aan de slag gaat met het verven dien je het hout te impregneren. Geverfd douglas hout heeft vervolgens elke tien à twaalf jaar onderhoud nodig.

Let op: verf douglas hout niet in de volle zon, want dit kan blaasjes veroorzaken. Zorg er daarnaast voor dat de verf of beits gelijkmatig kan drogen. Om de verf zo goed mogelijk te laten hechten, kun je het beste ruw douglas hout gebruiken.

douglas-hout-behandelen-4_11zon.webp

Optie 4. Douglas hout vergrijzen

Door weersinvloeden zoals zonlicht, wind en regen vergrijst douglas hout en verliest het de mooie oranje gloed. Hoewel sommige mensen deze vergrijsde kleur liever tegengaan door het te oliën, beitsen of verven, vinden andere de vergrijzing juist prachtig. Voor een gelijkmatig verloop van het vergrijzingsproces is het belangrijk dat alle zijden evenveel zon krijgen. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een vergrijzingsmiddel. Het vergrijzingsmiddel zorgt ervoor dat het douglas hout in een korte periode net zo veel vergrijst als na vier jaar blootstelling aan zonlicht.

Alles wat je nodig hebt om douglas hout te behandelen

Meer klusadvies



VURENHOUT BEHANDELEN
​​Wil je weten of je vurenhout met olie, beits of verf kunt behandelen? Wij helpen je verder.​​​



​​​​​​​GRENENHOUT BEHANDELEN​​​​​​​
​​​​​​​​​Op zoek naar advies voor het behandelen van grenen? Je leest er alles over in dit artikel.​​​



​​​​​​​EIKENHOUT BEHANDELEN​​​​​​​
​​​​​​​​​Op zoek naar advies voor het behandelen van eikenhout? Je leest er alles over in dit artikel.​​​



STEIGERHOUT BEHANDELEN
​​​​​​​​​Op zoek naar advies voor het behandelen en verouderen van steigerhout? Lees het hier.

Heb je nog een vraag?
Neem contact op met onze klantenservice.