Tegelen op hout
In dit artikel leggen we je in slechts drie 3 stappen uit hoe je het beste jouw tegels bevestigt op hout. Daarnaast vertellen we je waarmee rekening te houden wanneer je gaat tegelen op hout. Zo is het wel mogelijk om op houten vloeren te tegelen, maar raden we het af om op houten wanden te tegelen. Tegelen op de daarvoor ontwikkelde bouwelementen, zoals Jackoboard, zullen meer gemak bieden. Hieronder vind je een overzicht van welke houtmaterialen geschikt en ongeschikt zijn om op te tegelen.
Geschikte houten platen:
Ongeschikte houten platen:
- Spaanplaat
- MDF
Kies altijd voor een watervaste plaat wanneer je gaat tegelen op multiplex, underlayment of OSB platen. Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden. Dit komt doordat deze platen niet tegen vocht kunnen en er altijd vocht aanwezig is in de lijm. Bovendien kunnen MDF platen door de vocht kromtrekken, waardoor de tegels kunnen breken. Ook kunnen de tegels los laten waardoor er holle ruimtes achter de tegels ontstaan, met alle negatieve gevolgen van dien.
Aandachtspunten bij tegelen op hout
Vóór het uitvoeren van het stappenplan is het belangrijk om de volgende aandachtspunten in acht te nemen:
Het uitzetten van het hout
Vocht kan er voor zorgen dat het hout uitzet, waardoor de tegels later kunnen loskomen. Dit vocht komt vrij door het aanmaakwater van de tegellijm.
Vervorming van de ondergrond
Hout is doorgaans beweeglijk. Dit kan ertoe leiden dat de ondergrond vervormt wanneer deze wordt belast. Hierdoor kunnen scheuren en breuken ontstaan in het hechtoppervlak.
De kwetsbaarheid van voegen
Voegen zijn kwetsbaar, waardoor het risicozones zijn voor het ontstaan van breuken en barsten. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 mm ruimte zit tussen de platen en de randvoegen. Kit deze voegen vervolgens met siliconenkit.
Bedenk daarom goed of het echt noodzakelijk is om op hout te tegelen en neem de voor- en nadelen hiervan in overweging.
Let er daarnaast op dat je oppervlaktes groter dan 20 m² vermijd en tegel alleen op houten platen wanneer deze minimaal 19 mm dik zijn. Verder mag de afstand tussen de vloerbalken onder het houten materiaal niet groter zijn dan 50 cm.
Het stappenplan voor tegelen op hout
In de volgende drie stappen leggen we je uit hoe je het beste de tegels bevestigt aan het hout.
-
Het voorbereiden van de ondergrond
Controleer eerst de stabiliteit en vlakheid van de ondergrond, voordat je begint met tegelen. De ondergrond moet goed stijf zijn aangezien beweging ervoor kan zorgen dat de tegels loslaten. Gebruik daarom genoeg schroeven bij het bevestigen van de plaat. Aangezien hout vochtgevoelig is, kun je het hout ook impregneren om het beter resistent te maken tegen vocht. Hiervoor gebruik je houtimpregneer.
Maak de ondergrond goed schoon en droog en breng vervolgens de grondlaag Weberprim bond mono aan. Laat deze 1 tot 3 uur drogen. Bedek de voegen tussen de platen met een strook glasvliesnet van circa 20 cm breed. Bed het glasvliesnet in met Webercol Comfort.
-
De verlijming van de tegels
Plaats de tegels vervolgens met een licht schuivende beweging en druk deze stevig aan. Zorg ervoor dat er een randvoeg van 5 mm tussen de tegels wordt vrijgelaten. Is de tegel groter dan 400 mm²? Pas dan dubbele verlijming toe. Smeer dan naast de ondergrond, ook de tegel in met lijm voor een optimale hechting. Let op: in verband leggen of diagonaal betegelen op hout is niet mogelijk vanwege de draagkracht van de plaat. Laat de tegels vervolgens minimaal 24 uur, en bij voorkeur 48 uur, drogen. Bij het verlijmen van de tegels is het verder van belang dat de tegels niet groter zijn dan 60 x 60 cm.
-
De voegen afwerken
Nadat je de tegels minimaal 24 uur hebt laten uitharden, vul je de de randvoegen met siliconenkit, zoals Weberseal S. Vul vervolgens de voegen met Webercolor premium op voor een strakke afwerking. Laat de lijm zo lang mogelijk drogen om er zeker van te zijn dat er geen verkleuringen in de voegen ontstaan. Vergeet niet de overgebleven voegsluier af te sponsen, voordat het volledig is uitgehard. Dit scheelt een hoop werk achteraf.