text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Hoe moet u een tuin egaliseren?

Het is bijzonder rustgevend om bij mooi weer, lekker in een goed onderhouden tuin te zitten. Voor veel mensen is de tuin ook één van de belangrijkste factoren bij het kopen van een woning. De basis van een goed onderhouden tuin is een goed geëgaliseerde grond. Of u nu aan de slag gaat in uw eigen tuin, of u een klus doet voor iemand anders, het begint allemaal bij het strak omspitten of egaliseren van de grond. Egaliseren is belangrijk voor een mooie uitstraling en het voorkomt problemen in de toekomst. Lees verder om alles te leren over het egaliseren van uw grond.
 

Wanneer begin u met het egaliseren van een tuin?

Zoals eerder genoemd zorgt egaliseren van de grond in een tuin voor een strak uiterlijk, maar u voorkomt hier ook mee dat de grond in de toekomst wegzakt. Het egaliseren van tuingrond kan in de voortuin, achtertuin of in beide. Dit zijn momenten waarop de grond moet worden geëgaliseerd:
  1. Bij een verhuizing en er een compleet nieuwe tuin wordt aangelegd.
  2. Als het tijd is voor vernieuwing en de tuin gerenoveerd moet worden.
  3. Bij het maken van een terras in uw tuin.
  4. Bij het leggen van een oprit.
  5. ​​​​​​​Bij het leggen van een gazon of graszoden in uw tuin.
​​​​​​​

Tuin frezen en egaliseren

Voordat u de grond goed kunt egaliseren, dient deze goed bewerkbaar te zijn. Een goed bewerkbare grond is fijn van structuur en voelt korrelig aan. Een bewerkbare ondergrond creëert u met een zogenaamde frees. Een frees is een machine met speciale messen die door een motor wordt aangedreven. Als de grond erg stug en hard is, gaat u hier gemakkelijk met een frees overheen. De frees slaat dan met veel kracht de messen in de grond, zodat deze weer fijn en zacht wordt. Het frezen zorgt er ook voor dat alle stugge wortels uit de grond worden verwijderd. Hierna kunt u gemakkelijk de grond overal gelijk trekken en staat de basis voor het leggen van tegels of graszoden.

Een tuin egaliseren: het stappenplan

​​​​​​​Nu we weten waarom het egaliseren van een tuin erg belangrijk is, kunnen we aan de slag!. Wij leggen met de onderstaande tips uit hoe u egaliseert van het begin tot het einde.
1. Het stuk tuin leegmaken
​​​​​​​Alles moet eruit! Het is belangrijk dat u het stuk tuin waar u wilt egaliseren leeg gemaakt voordat u begint. Zo voorkomt u dat bepaalde stukken worden overgeslagen. Planten, voorwerpen, boomwortels, bladeren of tuin interieur, alles moet eruit. Pas dan kunt u verder naar stap.
2. Het stuk grond markeren
​​​​​​​Voordat u begint met egaliseren is het belangrijk dat u duidelijk afmeet hoeveel grond u gaat bewerken. De beste manier om dit te doen, is door het stuk grond af te zetten met stokken.
3. Het hoogste punt van de grond aangeven
​​​​​​​Om de grond goed gelijk en strak te trekken moet u natuurlijk overal dezelfde hoogte hanteren. U begint hier altijd bij het hoogste punt. Dit is tevens ook het beginpunt van het egaliseren. U kunt de hoogte goed aangeven door een draad te spannen tussen de stokjes waarmee je het gebied hebt gemarkeerd.
4. Hoogtes overal gelijk trekken
​​​​​​​Nu u het hoogste punt van de grond heeft aangegeven, is het belangrijk dat u deze hoogte overal hanteert. Leg een meetlint met een waterpas op de markeerstokken die u bij stap 2 heeft geplaatst en zorg ervoor dat ze overal van gelijke hoogte zijn.
5. Nieuwe aarde toevoegen
​​​​​​​Voordat u nieuwe aarde kunt toevoegen is het belangrijk om te weten waarvoor u de grond egaliseert. Voor een gazon is een mix van bemesting, zand en aarde ideaal, maar voor een terras komt witzand veel beter tot zijn recht. Wilt u meer weten over welke aarde u moet gebruiken voor welke klus? Ook dan kunt u terecht bij onze klantenservice.
6. De grond gelijkmatig verspreiden
​​​​​​​Nadat u de juiste aarde hebt toegevoegd, is het tijd om de grond te verspreiden. U hebt de juiste hoogte al afgemeten in stap 4, dus de rest is eigenlijk vrij simpel, namelijk zorgen dat alle grond op gelijke hoogte verspreid wordt. Voor het gelijktrekken van de grond, kunt u het beste een hark gebruiken.
7. Grond controleren en aanstampen
​​​​​​​Nu de aarde overal gelijk is verdeeld, is het belangrijk dat de hoogtes ook echt overal gelijk zijn. Is dit niet het geval? Dan kunt u er nog een keer met de hark overheen. Is dit wel het geval? Dan stampt u de grond aan met een schep, zodat de grond stevig wordt. Als het om een groter gebied gaat, dan kunt u hier ook een roller of een wals voor gebruiken.
8. Grond laten rusten en besproeien
​​​​​​​Als de grond strak is aangestampt, zijn we aangekomen bij de laatste stap. Het is belangrijk dat u de grond ongeveer 2 dagen helemaal met rust laat. Als het droog is en weinig regent, besproei de grond dan af en toe met wat water. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt.
Nu u alle stappen juist heeft doorlopen is je grond nu mooi egaal! U kunt nu beginnen met het starten van uw project, zoals een terras leggen. Heeft u hier hulp bij nodig? Lees dan ons advies bij het leggen van een terras. We kunnen u uiteraard ook verder helpen bij andere projecten in de tuin, zoals; een vlonder bouwen of een schutting plaatsen.