Terras aanleggen
Een tuin waarin u uw thuis voelt is de ideale plek om te ontspannen. Een sfeervolle plek in een tuin is een mooi terras. Als u aan de slag gaat met het aanleggen van een terras dan heeft u twee mogelijkheden:Tegelvlonder
Oftewel het terras met terrastegels. Door de grote variatie aan terrastegels zijn hier behoorlijk wat mogelijkheden in.
Plankenvlonder
Dit is de meest voorkomende variant. Het vlonder wordt hierbij opgebouwd uit losse planken. Onder de vlonderplanken zelf liggen dwarsbalken waar de planken op aangebracht kunnen worden.
In dit artikel zullen we ingaan op het bouwen van een planken vlonder. In dit artikel gaan we in op het bouwen van vlondertegels. Lees hieronder hoe u stap voor stap uw terras bestraat met mooie tegels.
Hoeveel materiaal heb ik van wat nodig?
De eerste stap is bepalen welk materiaal u nodig heeft en hoeveel u van wat nodig heeft. Allereerst is het van belang te zorgen voor goed gereedschap. Hieronder vindt u een overzicht van het benodigde gereedschap. Gereedschap:
- Uitzettouw
- Grondboor
- Hamer
- Boormachine
- Accuboormachine
- Boortjes
- Stanleymes
- Afreilat of waterpas
Naast gereedschap zijn er uiteraard materialen nodig. De benodigde materialen zullen we hieronder uitleggen:
Ophoogzand
Ophoogzand is zand die puur geschikt is voor het ophogen en aanvullen van tuinen. Aan korrelgrootte e.d. wordt bij dit zand geen eisen gesteld behalve dat het niet vervuild mag zijn. De hoeveelheid zand dat u nodig heeft kunt u zelf berekenen. Allereerst berekent u de oppervlakte van het terras wat u wil gaan maken. Vervolgens kijkt u naar het aantal centimeters dat u wil ophogen. Hiermee heeft u het aantal kubieke meters waarmee ook dus duidelijk is hoeveel zand u nodig heeft. Aan te raden is om dit nog maal 1,1 te doen omdat zand ook nog inklinkt.Kantafsluiting
Met opsluitbanden, die u voor de kantafsluiting gebruikt, kunt u ervoor zorgen dat u tegels stevig en stabiel blijven liggen. De opsluitbanden graaft u in waardoor ze stevig komen te liggen en de tegels dus ook.Terrastegels
Uiteraard kiest u terrastegels naar eigen smaak uit. Wel is het verstandig om te kiezen voor gecoate of geïmpregneerde siertegels. Dit zorgt ervoor dat vuil zich minder snel kan hechten op de tegels waardoor u terras langer schoon blijft.Voegzand
Voegzand is heel fijn zand wat u over het terras kunt strooien en vervolgens in de voegen kunt bezemen. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder snel de kans krijgt om tussen voegen te gaan groeien.Een terras aanleggen volgens het stappenplan van PontMeyer
Hieronder leest wat er allemaal moet gebeuren om zelf een terras aan te leggen. Wees u ervan bewust dat het aanleggen van een vlonder veel tijd kost en neem altijd de veiligheidsregels in acht. Stap 1: Maak een tuinschets
Begin met het opmeten van uw tuin en maak een tekening op schaal. Vervolgens kunt u op de centimeter nauwkeurig een schets maken van het toekomstige terras.
Stap 2: Zet de omtrek uit
Met behulp van kleine piketpaaltjes dient u de omtrek van het terras uit te zetten.
Stap 3: Graaf het terras uit
Nu het duidelijk is waar het terras komt kunt u gaan graven. Zorg ervoor dat u het hele terras ongeveer 15 tot 20 centimeter diep uitgraaft.
Stap 4: Maak een stevige fundering met ophoogzand
Vervolgens kunt u een laag wit zand aanbrengen met een dikte van ongeveer 10 centimeter. Per meter dient u 1 centimeter extra aan te brengen zodat regenwater goed kan aflopen. Strijk het zand glad met een lat. Indien u heeft gekozen voor grote terrastegels kan het wenselijk zijn om te werken met gestabiliseerd zand. Dit is een combinatie tussen zand en cement.
Stap 5: Ophoogzand aandrukken
U wilt er zeker van zijn dat het zand een goede bodem biedt. Druk alles daarom nog een keer stevig aan met behulp van de lat.
Stap 6: Plaats de kantopsluiting
Gebruik een kantopsluiting om een goede scheiding aan te brengen tussen het terras en de rest van de tuin. Een kantopsluiting is tegelijkertijd super stijlvol en verkrijgbaar in verschillende materialen. Denk aan een roestvrij stalen kantopsluiting of eentje van kunststof.
Stap 7: Tegels plaatsen
In de volgende stap legt u de tegels neer. Het eerste resultaat wordt vanaf nu echt zichtbaar! Voordat u ze stevig in het zand bevestigd moet u er zeker van zijn dat de tegels waterpas liggen. Daarna dient u met een rubberen hamer de tegels stevig in het zand te slaan totdat u er zeker van bent dat ze goed vastliggen. Zorg altijd voor een afstand van 3 millimeter tussen de tegels, want ze kunnen uitzetten.
Stap 8: Bestrooi de tegels met een laagje ophoogzand of voegzand
Om de groeven goed te vullen bestrooit u de tegels met zand. Tevens verkleint dit de kans op onkruid.
Stap 9: Maak het terras geheel naar uw stijl met hippe meubels
Zoek meubels uit voor uw nieuwe terras. Dit kunt u natuurlijk ook al eerder doen, maar het is wel zo handig om ze gelijk op hun plek te zetten.
Stap 10: Geniet!
Geniet van het buitenleven op uw eigen gemaakte terras!
Extra tips voor het aanleggen van een terras
- Denk van te voren goed na over het benodigde oppervlakte. Denk bijvoorbeeld na over de ruimte die nodig is voor uw tuinset. En dan ook voor het naar achteren schuiven van de stoelen om comfortabel te gaan zitten.
- Het is makkelijker werken als u het terras bouwt met 2 personen.
- Werk zo veilig mogelijk! Gebruik handschoenen en veiligheidsschoenen en zorg dat er geen kinderen in de buurt zijn.
- Maak eerst op ruitjes papier een schets van uw terras.
- U kunt een tegel het beste vastpakken aan de boven- en zijkant. Vervolgens legt u deze in het zandbed.
- Gebruik een rubberen hamer om na te hameren en te zorgen dat de tegel stevig komt te liggen. Gebruik, als het kan, een hamer met wit rubber. Dan komen er namelijk geen vlekken op de tegels.
- Laat het tegelterras heel licht aflopen zodat het regenwater vanzelf van het terras afstroomt.
- Let bij het openen van de verpakking van de tegels dat deze er wellicht staand in zitten. Zorg dus dat deze niet omvallen en breken.
- Loopt u tijdens het aanleggen van uw terras tegen dingen aan? Stel uw vragen gerust aan onze klantenservice! Ze helpen u graag. Heeft u advies nodig bij andere projecten? Bekijk dan onze algemene advies pagina. U vindt altijd wat u zoekt.