text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Dakgoten repareren

Dakgoten kunnen door een harde regenbui, flinke hagelbui of ouderdom gaan slijten. En versleten dakgoten kunnen gaan lekken, waardoor waterproblemen ontstaan. Bent u van plan om de dakgoot van een rijtjeshuis of vrijstaande woning te repareren? In dit artikel leggen we uit wanneer dakgoten toe zijn aan reparatie, wat de verschillen zijn tussen een zinken dakgoot en een kunststof dakgoot en hoe een dakgoot reparatie in zijn werk gaat. Daarnaast leggen we uit hoe u boeidelen het beste kunt vervangen. Lees verder!

Wanneer moet een dakgoot worden gerepareerd?

Wanneer een dakgoot oud of beschadigd is, is het belangrijk om de dakgoot te repareren. Zo worden lekkages voorkomen. Soms is het genoeg om slechts een deel van de dakgoot te repareren, maar in de meeste gevallen moet de gehele dakgoot vervangen worden.

Een oude of beschadigde dakgoot wordt meestal opgemerkt, wanneer er waterproblemen ontstaan. Bij een dakgoot van zink kan door slijtage van de dakgoot bijvoorbeeld water gaan lekken. Hierdoor kan ook de aanvoer naar de regenpijp gaan lekken.

Dit zijn tekenen dat het tijd is voor een dakgoot reparatie:
  •  Er ontstaan scheuren en naden in de dakgoot.
  • Er is sprake van opengescheurde naden in de dakgoot.
  • Er is sprake van een uitgedroogde dakgoot. Een uitgedroogde dakgoot is te herkennen aan roest of beschadigde plekken.
Lekt de dakgoot na een flinke regenbui en is het tijd om de dakgoot te vervangen? En is het dak nog niet (goed) geïsoleerd? Dan is dit het uitgelezen moment om zowel de dakgoot te vervangen als het dak te isoleren. Wanneer het dak van een woning niet (goed) geïsoleerd is, ontsnapt er veel warmte. Hierdoor worden vaak onnodig veel stookkosten betaald. In sommige gemeenten wordt subsidie verstrekt voor het isoleren van het dak.

Wat zijn de verschillen tussen een zinken dakgoot en een kunststof dakgoot?

Wanneer u een dakgoot vervangt, kunt u een dakgoot van zink of een dakgoot van kunststof plaatsen. Hieronder leest u wat de verschillen zijn tussen deze twee materialen dakgoten.

Zinken dakgoot
De meeste woningen beschikken over een dakgoot van zink. Het fijne van zinken dakgoten is dat ze stevig zijn, bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden en dat de prijs van deze dakgoten vaak lager ligt dan kunststof dakgoten. Bij een dakgoot van zink worden de goten aan elkaar bevestigd door een gesoldeerde verbinding.

Kunststof dakgoot
Kunststof dakgoten worden steeds populairder en dat is niet zo gek. Kunststof is namelijk weerbestendig, waardoor het materiaal weinig schade ondervindt bij weersinvloeden van buitenaf. Het fijne van een kunststof dakgoot is dat het materiaal lang mee gaat, waardoor de dakgoot zeer onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast is een dakgoot van kunststof ook milieuvriendelijk geproduceerd. Bent u specifiek op zoek naar kunststof gevelbekleding? Neem gerust een kijkje in ons assortiment aan Keralit gevelbekleding en Protex gevelbekleding.

Stappenplan voor een dakgoot reparatie
Hieronder leggen we uit hoe u een zinken dakgoot en een kunststof dakgoot repareert.

Een zinken dakgoot reparatie
Bent u van plan om een zinken dakgoot te repareren? Hieronder beschrijven wij hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Dakgoot reparatie met vloeibaar zink
Is er slechts sprake van een paar kleine scheurtjes of gaatjes in de zinken dakgoot? In dat geval kunt u het beste kiezen voor vloeibare zink. Met vloeibaar zink brengt u een beschermlaag aan in de dakgoot, waarmee u deze kleine gaatjes of scheurtjes opvult. Hierdoor zijn kleine lekkages snel verholpen.

Dakgoot reparatie door het aanbrengen van vast zink
Wanneer u te maken heeft met een groot gat in de dakgoot, kunt u dit gat dichten door middel van vast zink. Dit doet u als volgt:
  • Zorg dat de plek rondom het gat in de zinken dakgoot goed schoon en vetvrij is.​​
  • Maak het stuk zink op maat van het gat.
  • Breng de zink aan in de dakgoot met behulp van een sterke montagekit.
Let op: de zinken dakgoot is hierna niet meer egaal. Hierdoor kunnen bladeren, mos, takken of ander vuil voor verstopping zorgen. Om het geheel wat gladder te maken, kunt u een vochtwerende coating aanbrengen. Ook kunt u een bladvanger in de dakgoot aanbrengen, zodat bladeren, mos en takken daarin worden opgevangen.

Dakgoot reparatie met EPDM dakbedekking
EPDM dakbedekking is zeer geschikt voor het repareren of renoveren van een zinken dakgoot. EPDM hoeft alleen aan te worden gebracht op de gedeelten van de dakgoot waar duidelijk sprake is van slijtage of beschadiging. Dit doet u als volgt:
  • Maak de zinken dakgoot schoon en vetvrij.
  • zet de binnenkant van de zinken dakgoot aan met bodemlijn. Let op: deze bodemlijm moet geschikt zijn voor EPDM.
  • Plak de EPDM-mat vast.
Dakgoot reparatie met Bitumen dakbedekking
Is er sprake van een groot gat in de zinken dakgoot? Dit is op te lossen met een stuk Bitumen dakbedekking. Dit is vaak niet de makkelijkste en goedkoopste optie, maar wel een goede methode wanneer u te maken heeft met grotere oppervlakten. Wanneer u kiest voor Bitumen dakbedekking gaat u als volgt te werk:
  • Maak de zinken dakgoot goed schoon.
  • Breng de dakbedekking aan met behulp van een brander. Let op: volg altijd goed de gebruiksaanwijzing en zorg dat het dak en andere materialen niet aanbranden.
Kunststof dakgoot reparatie
Gaat u een kunststof dakgoot repareren? Dit kunt u doen aan de hand van de volgende methodes.

Dakgoot reparatie met kunststof lijm
Een scheur in een kunststof dakgoot kan snel en eenvoudig worden gerepareerd door middel van kunststof lijm. Breng een dikke laag kunststof lijm aan op het lek in de dakgoot en wacht tot het is opgedroogd. Let op: deze methode is slechts bedoeld als een snelle noodoplossing. Kunststof lijm zorgt namelijk vaak voor een kwalitatief minder goed resultaat.

Dakgoot reparatie met reparatieset
Een kunststof dakgoot is ook gemakkelijk te repareren met een reparatieset. Met een reparatieset kunt u eenvoudig grote gaten of scheuren in een kunststof dakgoot repareren. Een groot voordeel van deze methode is dat de kunststof dakgoot nauwelijks verdikt, waardoor er minder snel bladeren, takken en mos in vast blijven zitten.


Wat te doen met boeidelen?
De meeste dakgoten zijn afgewerkt met een houten of kunststof boeideel. Wanneer de dakgoot toe is aan reparatie, moeten vaak ook deze boeidelen vervangen worden. Boeiboorden van hout gaan vaak rotten, wanneer de dakgoot begint te lekken. Helaas is het rotten meestal niet op te lossen door middel van schilderwerk en zullen de houten boeiboorden dus ook moeten worden vervangen. Wanneer blijkt dat een aantal boeidelen nog in tact zijn, is het mogelijk om alleen het beschadigde gedeelte te vervangen. Kunststof boeidelen hebben een veel langere levensduur en kunnen zelfs oneindig lang meegaan. Wanneer u de boeidelen periodiek reinigt, hoeft u deze niet te vervangen.

Hoe moeten boeidelen worden vervangen?
Het vervangen van een boeideel gaat als volgt.

Verwijder de oude boeidelen
Onderzoek voor het vervangen van een boeideel of de waterkering niet aan het boeideel is bevestigd. Blijkt dat het boeideel vastzit aan de waterkering? Dan zal een vakman het boeideel vakkundig moeten demonteren en terugplaatsen.

Vul de ruimte achter kunststof boeidelen op
Kunststof boeidelen zijn dunner dan boeidelen van hout. Om de nieuwe, kunststof boeidelen op dezelfde plaats te bevestigen, is het daarom in sommige gevallen nodig om de ruimte achter de boeidelen op te vullen. Let op: zorg dat er altijd voldoende ventilatie achter de nieuwe boeiboorden overblijft, anders kunnen vochtplekken ontstaan. Plaatst u houten boeidelen? Deze zijn dikker dan kunststof boeidelen en hoeven daarom niet opgevuld te worden. Bekijk voor houten gevelbekleding eens ons assortiment aan Trespa Pura gevelbekleding.

Plaats de boeidelen
Het bevestigen van de nieuwe boeidelen kan op twee manieren: door te lijmen of te schroeven. Het voordeel van lijm is dat het eindresultaat er mooi afgewerkt uitziet. Bij deze methode zijn er namelijk geen schroeven te zien. Bent u op zoek naar zo stevig mogelijk eindresultaat? Kies er dan voor om de boeidelen te schroeven.

Lijmen
Voordat de boeidelen worden verlijmd, is het van belang dat zowel het hout waar de platen op worden gelijmd, als de boeidelen zelf worden voorbereid met een primer. Dit zorgt ervoor dat de lijm zich goed hecht. Wanneer de primers zijn aangebracht, lijmt u de plaat vast met montagelijm. Tussen de nieuwe boeidelen en het hout plaatst u dubbelzijdig tape. Op deze manier blijven de platen op hun plek, zolang de lijm nog aan het drogen is.

Schroeven
Voordat u begint met het schroeven, boort u de boeidelen voor. Het is van belang dat de schroefgaten tenminste twintig millimeter van de plaatrand worden geboord. Hierna gebruikt u schroeven om de boeidelen vast te zetten.


Dakgoot en boeiboorden kopen?
Zijn de dakgoten of boeiboorden aan vervanging toe? Bekijk ons uitgebreide assortiment aan dakgoten en boeiboorden in de webshop. Kunt u de prijzen nog niet in zien? Maak dan in twee simpele stappen een account bij ons aan. Daarna kunt u de prijzen in onze webshop inzien en een bestelling plaatsen. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over onze producten? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Wij adviseren u graag.