Sluiten
NIEUW
Sluiten
Er is een fout opgetreden bij het verwerken van uw verzoek. Probeer het later nog eens.
Keralit monteren: alles wat u moet weten
Keralit biedt u verschillende mogelijkheden als het gaat om gevelbekleding. Zo bestaan er Keralit sponningdelen, potdekseldelen en dakrandpanelen. Deze gevelbekleding is verkrijgbaar in meerdere montageprofielen. Hierdoor is Keralit redelijk gemakkelijk te monteren. Deze montageprofielen zijn in dezelfde kleuren te verkrijgen als de gevelbekleding, waardoor er een mooi eindresultaat ontstaat. In dit artikel vertellen we u stap voor stap hoe u Keralit monteert en hoe u hierbij veilig te werk gaat. Lees verder!Het veilig plaatsen van Keralit
Keralit materialen kunnen tot wel 6 meter lang zijn. Als u op hoogte werkt, is het uiteraard van belang om veilig te werk te gaan. Neem daarom altijd de veiligheidsaspecten in acht tijdens de montage van Keralit. Bent u benieuwd waar u rekening mee moet houden bij het plaatsen van Keralit? Hieronder leest u de belangrijkste veiligheidsaspecten:
- Werk vanwege de lengte van de Keralit delen met minimaal twee personen;
- Zorg voor een schone werkplek om valpartijen te voorkomen en het Keralit netjes te houden;
- Kijk goed naar de omgeving wanneer u het Keralit plaatst. Omdat u met lange materialen werkt, kunt u namelijk snel iets raken. Let bijvoorbeeld goed op takken, elektriciteitskabels, eventueel verkeer en dat soort zaken;
- Verricht het zaagwerk op de begane grond en dus niet op hoogte;
- Zorg dat ladders en/of steigers goed gezekerd zijn;
- Stel uw klus uit met onveilig weer, zoals bij veel wind, regen of onweer.
Het is aan te raden om een waterdichte dampopen folie te plaatsen, voordat u het onderliggende regelwerk gaat plaatsen waarop u de Keralit monteert. Doel van deze folie is om condens en vocht te reguleren. Later lichten we nog toe hoe u precies voor voldoende ventilatie zorgt. Door het plaatsen van deze folie gaat het regelwerk niet rotten en blijft uw Keralit stevig gemonteerd.
In ons assortiment vindt u de gi taftex ex-210 facade dampopen folie, die geschikt is om te gebruiken. We raden u aan om deze folie te combineren met een dampremmend membraan, dat u aan de binnenzijde (warme zijde) van de constructie plaatst. Hiervoor kunt u uit ons assortiment de Taftex_in-100 dampremmende folie gebruiken.
Stap 2: Het plaatsen van het regelwerk
Het regelwerk is een zeer belangrijk element bij het plaatsen van Keralit gevelbekleding. Goed regelwerk zorgt namelijk voor een strak en recht eindresultaat, terwijl slecht regelwerk voor een golvende gevel kan zorgen. Daarnaast is het regelwerk belangrijk voor de ventilatie van de constructie, wat weer essentieel is voor de duurzaamheid hiervan. Als ventilatie onvoldoende mogelijk is, kan zich vocht en condens ophopen in de constructie. Hierdoor kan het houten gevelwerk op termijn worden aangetast, wat in het ergste geval resulteert in het loslaten van Keralit.
Voor het regelwerk kunt u verduurzaamde latten gebruiken van bijvoorbeeld vurenhout of hardhout. Een gangbare kopmaat is 50mmx20mm. Door de 20mm ontstaat er voldoende ruimte voor ventilatie tussen de draagmuur en de Keralit gevelbekleding.
De latten mogen maximaal om de 30cm gemonteerd worden. Let erop dat iedere lat maximaal 20cm verwijderd is van de hoeken. Verder is het van belang dat tussen het regelwerk voldoende ventilatieruimte ontstaat. Per meter moet de opening voor ventilatie minimaal 50cm2 zijn.
Er bestaan ook geperforeerde ventilatieprofielen. Hiermee voorkomt u dat er ongedierte in de ventilatieruimte kan komen.
Stap 3: Het plaatsen van het startprofiel
Bedenk voorafgaand aan het plaatsen van het startprofiel of u de Keralit gevelbekleding horizontaal of verticaal wilt monteren. Bij het horizontaal monteren plaatst u onderaan de gevel een inhaak- startprofiel. In dit aluminium profiel kunt u het gevelpaneel schuiven. In dit profiel heeft u ook de mogelijkheid om het eerder genoemde geperforeerde ventilatieprofiel te schuiven. Bij het verticaal monteren plaatst u onderaan de gevel een omrandingsprofiel. Ook dit is een u-profiel, die vooral als doel heeft om de onderkant van de gevelbekleding te beschermen.
Stap 4: Maak een zaagplan
Maak voorafgaand aan het plaatsen van de panelen een zaagplan. In dit plan bepaalt u hoe u de panelen gaat zagen, voordat u start met de Keralit montage. Om zeker te weten dat u een paneel goed op maat zaagt, raden wij u aan om altijd te controleren of u juist gemeten heeft.
Stap 5: Het plaatsen van de panelen
Bij het plaatsen van de panelen is het belangrijk om nogmaals goed op te meten. Om ruimte te geven voor uitzetten en krimpen, dient u aan beide kanten 5mm speling te houden. Met behulp van een waterpas en een meetlat kunt u checken of u het paneel recht heeft geplaatst. Als het paneel recht is gemonteerd, dan kunt u het paneel om de 30cm vastschroeven met Keralit schroeven. Ter bescherming van het Keralit worden deze geleverd met een laagje plastic. Na het vastschroeven kunt u deze verwijderen.. Check het paneel daarna op eventuele beschadigingen. Vaak is op Keralit een houtstructuur aanwezig. Om eventuele fouten in deze structuur te kunnen ontdekken, is het vaak handig om het Keralit vanaf enige afstand te bekijken.
Stap 6: Het (eventueel) plaatsen van hulpprofielen
Bij het plaatsen van de gevelpanelen kunt u te maken krijgen met naden. Deze kunnen ontstaan, wanneer u de afstand niet met één paneel kunt overbruggen. Aangezien de Keralit panelen 6 meter lang zijn, krijgt u hier bij kleinere afstanden niet mee te maken. U kunt gevelpanelen op twee manieren met elkaar verbinden: u kunt gebruikmaken van een verbindingsstuk of een verbindingsprofiel. Hoeven er slechts enkele panelen met elkaar verbonden te worden? Dan is het gangbaar om een verbindingsstuk te gebruiken. Dat is een korte kunststof strip, waarmee u twee panelen gemakkelijk met elkaar verbindt. Zijn er veel panelen die aan elkaar verbonden moeten worden? Dan kunt u beter gebruik maken van hulpprofielen. Dit zijn profielen van 4 meter lang. Het bestaat uit twee delen en basis onder profiel en een kunststof bovenprofiel. Bij elkaar vormen ze een H-profiel. Hiermee regelt u een verbinding van meerdere Keralit panelen tegelijk. Naast het bovenstaande is het slim om het Keralit uit meerdere pakken door elkaar te monteren. Zodoende krijgt u uiteindelijk een natuurlijk ogender geheel omdat er geen planken met exact dezelfde structuur onder elkaar zijn gemonteerd.
Stap 7: Het monteren van Keralit eindprofielen
Als alle panelen geplaatst zijn, kunt u het geheel afwerken met verschillende Keralit eindprofielen. Zaag de verschillende eindprofielen op maat en sla deze in de aluminium basisprofielen. Gebruik hiervoor een rubberen hamer, zodat de eindprofielen geen beschadigingen oplopen. Het is verstandig hierbij secuur te werk te gaan en minimaal één keer na te meten. Als de eindprofielen vastzitten, zijn deze namelijk zeer lastig los te krijgen.
Stap 8: Het schoonmaken van het eindresultaat
Wanneer het Keralit is gemonteerd, kunt u overgaan tot het schoonmaken van de nieuwe gevel. U kunt de gevel schoonmaken met water en schoonmaakmiddel (zonder toegevoegde oplosmiddelen). Zorg dat uw spons en schoonmaakmiddel geen schurende middelen bevatten.