text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Deurkozijn plaatsen

Deurkozijnen zijn van groot belang bij het ophangen van een deur. Aan deurkozijnen worden namelijk de scharnieren bevestigd, waaraan de deur komt te hangen. Daarnaast zorgt een deurkozijn voor een gehele afwerking van de deur. Om complicaties als tocht en vocht te voorkomen, is het belangrijk om een deurkozijn op de juiste manier te plaatsen. In dit artikel leest u alles over het plaatsen van een deurkozijn: van de benodigde materialen tot de stappen die u dient te nemen.

Materialen deurkozijnen
De meest populaire materialen voor deurkozijnen zijn kunststof, hout en aluminium. Hieronder behandelen we de verschillen tussen deze drie verschillende soorten materialen.

Kunststof deurkozijnen
Kunststof deurkozijnen zijn een populaire optie. Deze variant is goedkoop en gaat lang mee. Kunststof deurkozijnen werken isolerend en hebben weinig onderhoud nodig.

Houten deurkozijnen
Houten deurkozijnen zijn meestal prijziger dan de kunststof variant. Toch doen houten deurkozijnen niet onder wat betreft populariteit, dankzij de authentieke en stijlvolle uitstraling. Er bestaat een groot prijsverschil tussen de verschillende soorten houten deurkozijnen. Zo zijn deurkozijnen van grenen of vurenhout goedkoper dan hardhouten deurkozijnen. Desondanks wordt vaak voor hardhout gekozen, omdat deze houtvorm een langere levensduur heeft.

Aluminium deurkozijnen
Aluminium deurkozijnen zijn de duurste optie. Daar staat tegenover dat aluminium deurkozijnen bijna geen onderhoud nodig hebben, omdat ze vuilafstotend zijn. Daarbij hebben aluminium deurkozijnen een goede isolatiewaarde en zijn ze erg inbraakveilig.

Levensduur kunststof, houten en aluminium deurkozijnen
De levensduur van kunststof, houten en aluminium deurkozijnen verschilt. Daarnaast gaan sommige deurkozijnen binnenshuis langer mee dan buitenshuis. Hieronder staat een indicatie weergegeven van de levensduur binnens- en buitenshuis van de verschillende varianten deurkozijnen.

De levensduur van deurkozijnen binnenshuis:
  • Hardhout: 60-75 jaar.
  • Kunststof: 50 jaar
  • Aluminium: 40 jaar.
  • Zachthout: 15-25 jaar
De levensduur van deurkozijnen buitenshuis:
  • Kunststof: 50 jaar 
  • Hardhout: 40 jaar
  • Aluminium: 40 jaar
  • Zachthout: niet geschikt
BEKIJK HET DEURENASSORTIMENT

Soorten deurkozijnen
Naast verschillende materialen, bestaan er ook diverse soorten deurkozijnen. Hieronder vergelijken we deurkozijnen voor de stompe deur, de opdekdeur en de paneeldeur.

Stompe deur
De meest gebruikte variant deur bij deurkozijnen is de stompe deur. Stompe deuren vallen volledig weg in het deurkozijn. Een deurkozijn in een stompe boarddeur is de meest voordelige en populaire keuze. Daarbij zijn deurkozijnen in stompe buitendeuren minder inbraakgevoelig.

Opdekdeur
Bij een opdekdeur valt de deur gedeeltelijk over het deurkozijn heen en is daarom altijd wat naar voren geplaatst. Hierdoor laat de opdekdeur minder tocht door. Opdekdeuren komen bijna alleen maar voor bij stalen binnendeurkozijnen. Daarbij wordt een deurkozijn voor een opdekdeur alleen binnenshuis gebruikt, omdat deze variant inbraakgevoeliger is.

Paneeldeur
Paneeldeuren zijn vaak terug te vinden in oudere woningen. Paneeldeuren met deurkozijnen geven een woning dan ook vaak een authentieke uitstraling. Deurkozijnen in paneeldeuren worden zowel binnens-als buitenshuis gebruikt. Ook bij paneeldeuren wordt er onderscheid gemaakt tussen stompe- en opdekdeuren. Het verschil qua deurkozijn verschilt dus per paneeldeur.

Deurkozijn op maat

Deurkozijnen zijn nodig om deuren op te hangen. Om te zorgen dat een deur juist komt te hangen, is het van belang dat het deurkozijn op maat is. Bij Pontmeyer in het assortiment vindt u daarom deurkozijnen in verschillende afmetingen, zoals: Zit de afmeting die u nodig heeft er niet tussen? Houd dan de volgende vuistregels aan bij het op maat maken van een deurkozijn:
  • ​​​​​​​Kort bij een deur van 201.5 cm de stijlen in tot 204.1 cm.
  • Kort bij een deur van 211.5 cm de stijlen in tot 214.1 cm.
  • Zorg dat de deurkozijnen helemaal recht zijn, anders komt de deur scheef te hangen.
  • Zorg dat dezelfde afstand tussen de stijlen en dorpels wordt aangehouden aan de boven-en onderkant van de deur.
Deurkozijn plaatsen: het stappenplan

Stap 1: open het pakket waarin de onderdelen van het deurkozijn verpakt zijn. Vaak bestaat een pakket uit: twee stijlen, een bovendorpel, een stellat en een montageplan.

Stap 2: schuif beide stijlen in de sleuven van de bovendorpel. Bevestig vervolgens de drie onderdelen aan elkaar, door via de bovendorpel twee spijkers in de stijlen te slaan.

Stap 3: zaag het kozijn op maat. De afmetingen van de deurkozijnen dienen nauwkeurig te zijn, omdat het deurkozijn anders niet goed past. Meet hoe breed de bovenkant van het muurgat is en maak de bovendorpel op maat. Meet hierna hoe lang het muurgat is en maak de stijlen op maat. Houd in gedachten dat het kozijn 100 procent haaks moet zijn. Zorg er daarom voor dat de hoek tussen de bovendorpel en de stijl 90° bedraagt.

Stap 4: zet het deurkozijn rechtop en plaats deze in de opening. Gebruik een waterpas om te bepalen of het deurkozijn parallel met de muur staat. Tip: doe dit met twee personen, aangezien een deurkozijn zwaar kan zijn.

Stap 5: zet het deurkozijn vast met schroeven. Tip: gebruik hiervoor speciale wiggen, dit zorgt voor een strakke montage. Zet op de plaats waar de schroeven komen steeds twee wiggen tussen de muur en het deurkozijn.

Stap 6: zet het deurkozijn vast met minimaal drie schroeven in iedere kozijnstijl. Tip: vergeet hierbij niet ook de bovendorpel vast te zetten en controleer meermaals of het deurkozijn waterpas staat. 

S​​tap 7: controleer het deurkozijn en werk eventuele oneffenheden weg. Steken de wiggen nog uit? Zaag deze dan netjes weg. Is er sprake van ruimte tussen het deurkozijn en de muur? In dat geval kunnen extra wiggen worden gebruikt als opvulling. Tip: controleer ook of het deurkozijn mooi op de plinten aansluit. Hierna is het deurkozijn geplaatst.


Tips bij het plaatsen van een deurkozijn
Tip 1: let op de regelgeving. Wanneer u de buitendeur of deurkozijnen buitenshuis verandert, gelden namelijk speciale regels. Controleer daarom altijd bij de gemeente wat wel en niet mogelijk is.

Tip 2: kies voor deurkozijnen met certificering en keurmerken. Zo bent u verzekerd van hout dat op een duurzame en milieuvriendelijke manier gewonnen is. In het geval van houten deurkozijnen is een FSC-certificering nodig om verzekerd te zijn van een duurzaam en milieuvriendelijke hout variant. Bij Pontmeyer vindt u verschillende deurkozijnen met het FSC-certificaat in het assortiment.

​​​​​​​Tip 3: houd rekening met extra kosten. Bij een nieuwe deur of een nieuw deurkozijn komen namelijk meer kosten kijken dan alleen de kosten van het deurkozijn. Denk hierbij aan slotenanti-inbraakstrips en ander deurbeslag. Hiermee vergroot u onder andere de levensduur van de deurkozijnen en zorgt u voor de juiste bescherming tegen inbraak.​​​​​​​

​​​​​​​